«Συμφωνία τώρα, και ολοκλήρωση σταδιακή μέσα σε δύο χρόνια». Αυτά είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά του τελευταίου σεναρίου για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – ΠΓΔΜ που έχει πέσει – κατά πληροφορίες – στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι οποίες σήμερα μπαίνουν σε μια πολύ κρίσιμη φάση.

Σε μια πρώτη ανάγνωση, το σημαντικό στοιχείο σε αυτήν τη εκδοχή συμφωνίας είναι η διαφαινόμενη πρόθεση των γειτόνων να αποδεχτούν για μια χρήση έναντι όλων (erga omnes) το νέο όνομα που θα συμφωνηθεί (με επικρατέστερα τα Gorna Makedonjia, Nova Makedonjia). Εδώ φαίνεται οι γείτονες να κάνουν μετατόπιση, καθώς μέχρι τώρα το σημείο στο οποίο επέμεναν ήταν να χρησιμοποιούν οι ίδιοι στο εσωτερικό της χώρας τους το συνταγματικό τους όνομα, δηλαδή σκέτο το Macedonia. Εκδοχή που η Αθήνα απορρίπτει καθώς πρόκειται για είδος «διπλής» ονομασίας.

Ωστόσο, η πίεση του χρόνου από τη μια και η (αμερικανική) πίεση για ένταξη στο ΝΑΤΟ από την άλλη, αλλά και η σκληρή στάση Κοτζιά σε αυτή τη διελκυστίνδα μπορούν να ανοίξουν μονοπάτι για βήματα περαιτέρω προσέγγισης από τους γείτονες, αφού σε αυτό το τελευταίο σενάριο φαίνεται να συζητούν τη χρήση «έναντι όλων» του νέου ονόματος που θα συμφωνηθεί, αλλά όχι τώρα – μια κι έξω -, σε βάθος χρόνου, με βήματα υλοποίησης πάνω σε συμφωνημένο οδικό χάρτη.

Αυτός ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης (όριο από το οποίο και μετά θα υπάρχει μόνο το νέο όνομα) προτείνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι μία διετία, καθώς αυτός θεωρείται από την απέναντι πλευρά ικανός χρόνος για τη διαμόρφωση των απαραίτητων συσχετισμών εντός της παρούσας Βουλής για τις συνταγματικές αλλαγές είτε για την αναδιαμόρφωση αυτών έπειτα από εκλογές.

Βέβαια, για να κάνουν αυτή την υποχώρηση οι γείτονες επιδιώκουν να εξασφαλίσουν απτά αποτελέσματα άμεσα, κι αυτά δεν είναι άλλα από την είσοδο στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ.

πηγή: in.gr