ΕλλάδαΥγεία

Χαλούσαν το ακτινολογικό στο ΚΥ Μυκόνου για να στέλνουν τους ασθενείς σε ιδιώτες

Νέα υπόθεση διαφθοράς στο χώρο της Υγείας αποκάλυψε ο έλεγχος του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, αυτήν τη φορά στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό πόρισμα, σε διάστημα δύο ετών, δύο στις τρεις μέρες το ακτινολογικό εργαστήριο δε λειτουργούσε και τα περιστατικά προωθούνταν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα του νησιού.

Συγκεκριμένα, το 2015 το ακτινολογικό μηχάνημα δεν λειτούργησε 245 από τις 365 μέρες, ενώ το 2016 το μηχάνημα ήταν εκτός λειτουργίας για 198 μέρες.

Το Κέντρο Υγείας Μυκόνου είχε προμηθευτεί το ακτινολογικό μηχάνημα το 2009 και τον ίδιο χρόνο σημειώθηκε πτώση στις ακτινολογικές εξετάσεις της τάξης του 41,46% συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη.

Μετά από καταγγελία, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας διενήργησε έκτακτο έλεγχο «για εσκεμμένη, μη λειτουργία για μεγάλα χρονικά διαστήματα, των ακτινολογικών διαγνωστικών μηχανημάτων στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου, προς όφελος των δύο ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων του νησιού και των υπαλλήλων του Κέντρου Υγείας».

Όπως μάλιστα αναφέρεται στο σχετικό πόρισμα, υπάρχει αναφορά εργαζομένου του Κέντρου Υγείας σύμφωνα με την οποία το ακτινολογικό μηχάνημα υπέστη βλάβη τρεις φορές μέσα σε πέντε μήνες, ίσως λόγω απειρίας του υπαλλήλου, με αποτέλεσμα το Κέντρο Υγείας να «αδυνατεί» να καλύψει τις ανάγκες πολιτών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως επίσης αναφέρεται στο πόρισμα, το ακτινολογικό μηχάνημα «εξαφανίστηκε» από το Κέντρο Υγείας, καθώς «δεν ανευρέθηκε κατά τον επιτόπιο έλεγχο του κλιμακίου ελέγχου», ενώ επιπρόσθετα «δεν βρέθηκε καταγεγραμμένο στις καταστάσεις πάγιου εξοπλισμού, δεν βρέθηκαν παραστατικά αποξήλωσης και πιθανής αχρήστευσής του και δεν δόθηκαν σχετικές πληροφορίες από τους παραβρισκόμενους υπαλλήλους του ΚΥ».

Πολάκης: η πορεία του Κέντρου Υγείας Μυκόνου έχει αλλάξει ριζικά

Σχολιάζοντας την υπόθεση, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, υπογράμμισε ότι αφορά τα πεπραγμένα προηγούμενων Κυβερνήσεων και ότι η κατάσταση έχει αλλάξει και θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο στο επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα ο κ. Πολάκης αναφέρει:

«Όσον αφορά τα σημερινά δημοσιεύματα που αφορούν το ΚΥ Μυκόνου έχω να δηλώσω τα εξής. Πρώτον, το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ αφορά τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων που είχαν στόχο την αποδόμηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Εμείς σήμερα τα ανακαλύψαμε, τα ελέγξαμε με τους αρμόδιους μηχανισμούς και τα παραπέμψαμε στη δικαιοσύνη. Πιο συγκεκριμένα, τα προηγούμενα χρόνια παρότι υπήρχε ακτινολογικό μηχάνημα στο ΚΥ δεν υπήρχε ούτε πρόβλεψη για ύπαρξη γιατρού ακτινολόγου, ούτε όμως υπήρχε πρόβλεψη επιδιόρθωσης των συνεχόμενων βλαβών του μηχανήματος, με αποτέλεσμα ο κόσμος να στρέφεται στα ιδιωτικά ακτινολογικά κέντρα.

Σήμερα όμως όχι μόνο το ακτινολογικό μηχάνημα λειτουργεί αλλά και έχουν προσληφθεί στο ΚΥ ένας ακτινολόγος γιατρός – για πρώτη φορά από την ίδρυση του ΚΥ -, ένας ΤΕ ραδιολογίας-ακτινολογίας όσο και ένας ΔΕ βοηθός ακτινολόγου, ενώ αναμένεται να προσληφθεί από την προκήρυξη κι ένας ακόμα ΔΕ βοηθός μόνιμος. Έτσι μόνον τον μήνα Απρίλιο πραγματοποιήθηκαν στο ΚΥ Μυκόνου 581 ακτινογραφίες, όπως καταγράφηκε στο σύστημα καταγραφής των νοσοκομείων και των ΚΥ(BI). Επιπρόσθετα, αναμένεται στο ΚΥ Μυκόνου να εγκατασταθεί ένας αξονικός τομογράφος, ένα σύστημα ψηφιακής μαστογραφίας από δωρεά της οικογένειας Γ. Δακτυλίδη. Ως εκ τούτου γίνεται πλήρως κατανοητό ότι όχι μόνο δεν συνεχίζεται η προηγούμενη κατάσταση, αλλά αντίθετα η πορεία του ΚΥ Μυκόνου έχει αλλάξει ριζικά».

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close