Μέχρι τη Δευτέρα 2 Ιουλίου θα μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις μεταβίβασης της βασικής ενίσχυσης για το έτος 2018, μετά την παράταση που έδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η παράταση, σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού, δίνεται λόγω του αυξημένου αριθμού των αιτήσεων μεταβίβασης «και έχοντας επίγνωση του ελάχιστου διαστήματος, το οποίο είχαν στη διάθεσή τους για την υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης και των αιτήσεων μεταβίβασης, τόσο οι γεωργοί, όσο και τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων έτους 2018».

Αξίζει να σημειωθεί, πως η παράταση δεν αφορά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2018, η οποία ορίζεται στις 15/06/2018, ενώ δεν επηρεάζει την ημερομηνία κατά την οποία ο γεωργός θα πρέπει να αποδείξει πως έχει στην κατοχή του τα δηλωθέντα αγροτεμάχια για το έτος 2018, ήτοι 31/05/2018. Συνεπώς με βάση την έκταση που κατέχει ο δικαιούχος στις 31/05/2018, θα γίνει η ενεργοποίηση και η πληρωμή των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης του έτους 2018.

Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση «η καταληκτική ημερομηνία τροποποίησης ή και ακύρωσης εμπρόθεσμα (ως 30/06/2018) οριστικοποιημένων αιτήσεων μεταβίβασης, παρατείνεται ως την Τρίτη 10/07/2018».

Παράταση και στην ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2018

Παράλληλα, ο οργανισμός γνωστοποίησε πως η ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2018 έλαβε παράταση μέχρι την Παρασκευή, 15 Ιουνίου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «η υποβολή της αίτησης ενίσχυσης (ή τροποποίησης αυτής) μετά τις 15 Ιουνίου, συνεπάγεται μείωση των ποσών ενίσχυσης κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα» και συνεχίζει λέγοντας πως «σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών, δηλαδή υποβολής της αίτησης μετά την Τρίτη 10 Ιουλίου 2018, η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη».

Σύμφωνα με τον οργανισμό, η αίτηση υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ από τον ίδιο το γεωργό, ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του, είτε online, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/ , είτε μέσω ενός Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων, το οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή που βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσής του – ή αν υποβάλλει αίτηση ενιαίας ενίσχυσης για πρώτη φορά, σε οποιαδήποτε Κ.Υ.Δ της επιλογής του.