«Η ανάκτηση και η αναβάθμιση του γεωπολιτικού και οικονομικού ρόλου της χώρας μας στην περιοχή, αποτελεί κεντρικό στόχο της Ελλάδας, καθώς εξέρχεται από τη μνημονιακή εποχή. Αλλά και καθώς καταφέρνει να διαχειριστεί την κρίση των προσφυγικών ροών – μια τεράστια ευρωπαϊκή πρόκληση» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συνέντευξηΤύπου το απόγευμα της Πέμπτης μετά μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

«Σήμερα, μετά από δεκαπέντε χρόνια, είχαμε την ευκαιρία να ξαναπιάσουμε το νήμα της «Ατζέντας της Θεσσαλονίκης».

«Ο ρόλος της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη σταθερότητα και την ασφάλεια καθώς και η διατήρηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Πολύ ουσιαστικές οι διαπραγματεύσεις με τον Ζόραν Ζάεφ. Εχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση. Εξετάζουμε βήμα προς βήμα όλες τις λεπτομέρειες αλλά δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας οσον αφορά στις επαφές του με τον Πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

«Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χτες και σήμερα να συνεχίσουμε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Σόφια αναφερόμενος στη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ το βράδυ της Τετάρτης. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση των δύο ηγετών τον Ιούνιο.

«Πιστεύω ότι έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, εξετάζουμε βήμα-βήμα τις λεπτομέρειες» συνέχισε ο κ. Τσίπρας για τη διαπράγματευση που είχε με τον κ. Ζάεφ.

«Θα υπάρξουν και επόμενα βήματα με στόχο να ξαναβρεθούμε στις αρχές του επόμενου μήνα» τόνισε ο πρωθυπουργός και προσδιόρισε τον στόχο του να εξευρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων μέσα στον επόμενο μήνα.

«Στόχος να προλάβουμε τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του Ιούνη» είπε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι «ο πήχυς είναι ψηλά, το γνωρίζουμε αυτό, όμως δεν θέλουμε μια εύθραυστη συμφωνία» απαντώντας στο ερώτημα πόσο πιθανό είναι να υπάρξει τελική συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να σέβεται ττην πολιτιστική κληρονομιά και την παράδοση των δύο λαών, κάνοντας μια έμμεση αναφορά στην πολιτιστική κληρονομιά και την παράδοση των Σκοπιανών. Επισημαίνεται ότι η υποτιθέμενη «μακεδονική» ταυτότητα είναι ένα λεπτό σημείο στις διαπραγματεύσεις, με τους Σκοπιανούς να θέλουν αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης ταυτότητας και γλώσσας τους.

«Ή συμφωνείς σε όλα, ή δεν συμφωνείς σε τίποτα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερωτηση σχετικά με την ουσία των πολύωρων διαπραγματεύσεων που είχε με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό.

«Δεν έχει κανένα νόημα να διαχωρίσω και να κατηγοριοποιήσω τα θέματα,ως εκ τούτου θα μου επιτρέψετε να μην προχωρήσω σε λεπτομέρειες» συμπλήρωσε και ανέφερε: «Αυτό το οποίο υπάρχει είναι κάποιες σκέψεις».

«Οι θέσεις μας παραμένουν, ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, χωρίς να αλλοιώσουμε αυτό που ονομάζουμε κόκκινες γραμμές» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Θέλουμε να διαχωρίζεται η ελληνική Μακεδονία και η ιστορία της απ’ την χώρα που πολύ αργότερα δημιουργήθηκε, είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα» είπε ο πρωθυπουργός αποφεύγοντας να χαρακτηρίσει τη FYROM με το συνταγματικό της όνομα.

«Υπάρχουν ορισμένες εναλλακτικές, οφείλω όμως να μην δώσω άλλες διευκρινίσεις προτού έχουμε τη θέση της γειτονικής χώρας πάνω σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα».