Κόσμος

Τις αυστηρότερες κυρώσεις στην ιστορία εναντίον του Ιράν προανήγγειλαν οι ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν στο Ιράν «τις αυστηρότερες κυρώσεις στην ιστορία», εφόσον η ηγεσία της χώρας δεν αλλάξει την πορεία της εξωτερικής και εσωτερικής της πολιτικής.

Σε ομιλία του από την Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι το Ιράν «θα παλεύει να κρατήσει την οικονομία του ζωντανή», αφού τεθούν σε ισχύ οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της χώρας, στον απόηχο της ανακοίνωσης από τον Ντόναλντ Τραμπ περί αμερικάνικης αποχώρησης από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Επιπλέον, σημείωσε ότι θα συνεργαστεί στενά με το Πεντάγωνο και τους περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, με σκοπό «την αναχαίτιση της ιρανικής επιθετικότητας».

Στην πρώτη του «μεγάλης σημασίας» ομιλία ως υπουργός Εξωτερικών, ο Πομπέο αποκάλυψε το «Plan B» των ΗΠΑ σχετικά με την αντιμετώπιση της «επιθετικότητας» της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Θα επιβάλουμε πρωτοφανή οικονομική πίεση στο ιρανικό καθεστώς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Πομπέο, τονίζοντας ότι η ιρανική ηγεσία «δεν θα έχει καμία αμφιβολία για τη σοβαρότητα της κατάστασης».

Τέλος στη στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία – Ελευθέρωση των Αμερικανών πολιτών που κρατούνται στη χώρα

Ο Πομπέο έδωσε στη δημοσιότητα τις δώδεκα απαιτήσεις των ΗΠΑ προς το Ιράν, ώστε σταδιακά να αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, τονίζοντας ότι η άρση τους θα έρθει μόνο σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον δει σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές του Ιράν.

Βάσει των δώδεκα αυτών απαιτήσεων, η Τεχεράνη καλείται μεταξύ άλλων να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από τη Συρία, να σταματήσει να στηρίζει στρατιωτικά τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, να δώσει στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας τα πλήρη στοιχεία του πυρηνικού της προγράμματος και να δώσει τέλος στην «απειλητική του συμπεριφορά» έναντι των γειτόνων του. Επίσης, το ιρανικό καθεστώς καλείται να ελευθερώσει όλους τους πολίτες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, οι οποίοι αγνοούνται ή βρίσκονται φυλακισμένη στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Η απειλή του Αμερικανού ΥΠΕΞ περί νέων κυρώσεων ήρθε σε μία χρονική στιγμή που οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που συμμετέχουν στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν – Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία – προσπαθούν να την κρατήσουν ζωντανή, μετά την έξοδο της Ουάσιγκτον.

Από την πλευρά του, ο Πομπέο έκανε επίσης λόγο για την πιθανότητα μίας νέας συμφωνίας, δηλώνοντας ότι θέλει τη στήριξη των συμμάχων της Ουάσιγκτον.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close