Από τις 25 έως τις 27 Ιουνίου και όχι στα τέλη Μαΐου θα καταβληθεί η δεύτερη δόση του νέου επιδόματος παιδιού 2018 που πλέον καταβάλλεται, από τον ΟΠΕΚΑ, κάθε δίμηνο και όχι κάθε τρίμηνο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Αν και δεν τηρήθηκε λόγω της αναβολής της έναρξης υποβολής των Α21.

Προϋπόθεση οι δικαιούχοι να έχουν υποβάλλει την αίτηση του νέου Α21 και να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια βάσει της φορολογικής δήλωσης για το οικονομικό έτος 2017. Βέβαια η αίτηση Α21 είναι ακόμη ερμητικά «κλειστή» και οι διαβεβαιώσεις από τον ΟΠΕΚΑ που δημοσιεύσαν πρώτα τα dikaiologitika.gr, θέλουν την πλατφόρμα να ανοίγει προς το τέλος του Μαίου. Γεγονός που σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες θα πρέπει να κάνουν αγώνα δρόμου για την υποβολή των δηλώσεων τους αλλά και του Α21. Οι δικαιούχοι θα έχουν στην διάθεση τους μόλις λίγο παραπάνω από 20 ήμερες.

Όπως έχει διαμηνύσει ο ΟΠΕΚΑ, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη νέα αίτηση Α21 αναμένεται να ανοίξει το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου και οι δικαιούχοι θα έχουν περιθώριο να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι και τις 20 Ιουνίου, έως και μία εβδομάδα δηλαδή πριν από την καταβολή του επιδόματος. Βέβαια ο ΟΠΕΚΑ και το υπουργείο Εργασίας δεν φαίνεται να έχουν διδαχτεί από τα γεγονότα του παρελθόντος.

Ο φόρτος που θα φέρει το ασφυκτικό χρονικό διάστημα, που θα έχουν στην διάθεση τους, να υποβάλλουν τα παραπάνω οι δικαιούχες οικογένειες, αν κρίνουμε ότι σε ανάλογες περιπτώσεις ο ηλεκτρονικός κρατικός μηχανισμός κατέρρευσε, είναι δεδομένο ότι TAXISnet αλλά και νέα πλατφόρμα, ότι θα φτάσουν στα όρια τους, δημιουργώντας βέβαια νέες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να μην προλάβουν να πληρωθούν.

Επίσης σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ, η μετακίνηση της ημερομηνίας πληρωμής -κατά έναν μήνα- κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να δοθεί στους δικαιούχους επαρκής χρόνος να υποβάλλουν τις φετινές φορολογικές τους δηλώσεις. Κάτι όμως που δεν φαίνεται να γίνεται αφού ο ρυθμός υποβολής μόνο αργός μπορεί να κρίνεται, λίγο λιγότερο από έναν μήνα μετά την έναρξη της υποβολής.

πηγή: dikaiologitika.gr