Ένα αίτημα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών που υποβλήθηκε την τελευταία στιγμή της διαπραγμάτευσης απέρριψαν οι θεσμοί, κρίνοντας το ακατάλληλο, αλλά και μη συμβατό με όσα είχαν διαπραγματευθεί ήδη με την ελληνική κυβέρνηση.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών αιφνιδίασε Κομισιόν και ΕΚΤ στις διαπραγματεύσεις της προηγούμενης εβδομάδος, καθώς ζήτησε την τελευταία στιγμή να περιληφθεί στο κείμενο της τεχνικής συμφωνίας διάταξη που προέβλεπε ουσιαστικά την αμνήστευση των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών για πωλήσεις δανείων σε funds. Η σχετική διάταξη μάλιστα παρουσιάσθηκε από την ΕΕΤ ως αίτημα δικηγορικών γραφείων που εκπροσωπούν funds.

Το θέμα της αμνήστευσης των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών για πωλήσεις δανείων δεν είναι καινούργιο. Έχει τεθεί επανειλημμένα στους θεσμούς καις την κυβέρνηση και έχει προσκρούσει στις αντιρρήσεις των υπουργείων Δικαιοσύνης, Οικονομίας και Οικονομικών που θεωρούν τη σχετική πρόβλεψη «φωτογραφική» και υποστηρίζουν πως η νομική κάλυψη των ΔΣ των τραπεζών προκύπτει μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων των ιδρυμάτων.

Σε κάθε περίπτωση οι τραπεζίτες ζητούν επίμονα τη θέσπιση της προστασίας τους για την πώληση δανείων, καθώς δεν προτίθενται να πουλήσουν δάνεια, σε οποιαδήποτε τιμή, κάτω από την αξία τους, δεδομένου ότι θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για απιστία. Επιπλέον, με δεδομένο ότι θα χρειαστεί να πουλήσουν οι τράπεζες και ενήμερα δάνεια για να απομοχλεύσουν αποτελεσματικά τον ισολογισμό τους, πρέπει να προβλεφθεί ανάλογη νομική κάλυψη για τις διοικήσεις των τραπεζών και για αυτά.

πηγή: insider.gr