Με αφορμή τη μαύρη επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, η Πολιτιστική Εταιρία Αρναίας, κάνει μια βαθιά ιστορική προσέγγιση στα γεγονότα της εποχής και από εκεί φτάνει στα σύγχρονα Ελληνοτουρκικά ζητήματα και το νέο-Οθωμανισμό της γείτονος Χώρας.

Την Παρασκεύη 25 Μαΐου 2018 και ώρα 19:30 στο Πολιστικό Κέντρο Αρναίας.

Εισηγητής της εκδήλωσης ο καθηγητής – διεθνολόγος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και πρ. Διπλωμάτης Βαλκανικών Οργανισμών, κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ο οποίος μας υπόσχεται εντυπωσιακά ιστορικά στοιχεία αλλά και μια ζωντανή ανάλυση των σημερινών γεγονότων.

Η σημαντική εκδήλωση, την οποία από την πρώτη στιγμή αγκαλιάσαμε, τελεί υπό την αιγίδα της Πολιτιστικής Εταιρίας Αρναίας και απαντά σε πολλά επίκαιρα ερωτήματα όλων μας.

Το πρόγραμμα θα πλαισιώσει η Μικτή Χορωδία Αρναίας του ΑΠΚ του Δήμου Αριστοτέλη, σε τραγούδια αναφοράς στο ιστορικό γεγονός της Άλωσης.

Η εκδήλωση υποστηρίζεται και από τη Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους, Αρδαμερίου και Αρναίας.

Σύντομο βιογραφικό του εισηγητή της εκδήλωσης

Δρ. ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΝΟΓΛΟΥ

Διεθνολόγος, Μόνιμος Λέκτορας Νομικής Σχολής
Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)

Διδάσκει Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Διεθνείς Σχέσεις και Ελληνική Εξωτερική Πολιτική, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς και Διεθνές Δίκαιο Θάλασσας στο πρόγραμμα Εrasmus (αγγλόφωνο). Έχει συγγράψει τη μοναδική στην Ελλάδα επιστημονική μονογραφία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) 600 σελίδων, μεταξύ άλλων βιβλίων του.

Διδάσκει επίσης Διεθνές Δίκαιο στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου και στην Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βορείου Ελλάδος της Ελληνικής Αστυνομίας. Διετέλεσε επί δεκαετία (1994-2004) Εξωτερικός Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ).

Διετέλεσε Δικηγόρος Θεσσαλονίκης και Κοζάνης (1977-2010).

Διετέλεσε συντονιστής του Βαλκανικού Δικτύου Μεγάλων Πόλεων (BALCINET) με έδρα την Θεσσαλονίκη (2007-2014) και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΡΤ3 (2013).

Διετέλεσε Επικεφαλής (2004-2008) του Διεθνούς Οργανισμού (Stability Pact for Southeastern Europe) για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Εναλλακτική Έδρα Θεσσαλονίκης). Υπήρξε μέλος και Διευθυντής Αποστολών μακράς διαρκείας Διεθνών Οργανισμών στο Κοσσυφοπέδιο (ΔΑΣΕ), στη Βοσνία Ερζεγοβίνη (ΟΑΣΕ) και την ΠΓΔΜ (Council of Europe & Eurostat) (1992-1996). Έχει συγγράψει βιβλίο για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο το οποίο προμηθεύτηκε το Υπουργείο Εξωτερικών για τις υπηρεσίες του.

Είναι εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου των διδασκόντων του ΑΠΘ (ΕΣΔΕΠ) και της Διοικούσας Επιτροπής και της Εκτελεστικής Γραμματείας του αντίστοιχου Πανελληνίου Συνδικαλιστικού Οργάνου των Καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ), Πρόεδρος επί πενταετία και σήμερα επίτιμος Πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης. Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των συνεργαζόμενων Μακεδονικών Οργανώσεων. Επίσης, ιδρυτής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικού Προβληματισμού και Παρέμβασης (2016), καθώς και πρώην Πρόεδρος της Ομάδας 21-Μακεδονίας-Θράκης (Κίνησης Πατριωτικής Αφύπνισης). Μέλος του Δ.Σ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Αγωνίζεται επί δεκαετίες για τα μεγάλα εθνικά θέματα της Ελλάδας και τα δίκαια του προσφυγικού Ελληνισμού, με αρθρογραφία, διαλέξεις και συνεντεύξεις του στα ΜΜΕ.