Από μικροί στο λόγο και τον αντίλογο οι μαθητές της Ε’ και Στ’ Δημοτικού που συμμετέχουν σε μία φιλόδοξη προσπάθεια για τους μαθητές των Δημοτικών όλης της χώρας.

Η πρωτότυπη εκπαιδευτική δράση που ξεκίνησε εφέτος, έχει στόχο να φέρει τους δεκάχρονους και εντεκάχρονους μαθητές αντιμέτωπους με αυτά που θα χρειαστούν πιο πολύ απ’ όλα στη ζωή τους, τη συγκροτημένη σκέψη, την εύρεση επιχειρημάτων, την άρθρωση λόγου, την πολιτισμένη αντιπαράθεση, τη δύναμη του λόγου, τη δεξιότητα παρουσίασης σε κοινό.

Μετά τον πρώτο Διασχολικό Διαγωνισμό Αντιλογιών για μαθητές της Στ’ Δημοτικού που σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Σχολική Σύμβουλο της 53ης Περιφέρειας Αττικής και την Ελληνογερμανική Αγωγή στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Open Schools for Open Societies» και τέθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σειρά έχει η αξιολόγηση αυτής της προσπάθειας και η ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Αυτό είναι το περιεχόμενο της Ημερίδας με τίτλο «Αντιλογίες στο Δημοτικό Σχολείο» που διοργανώνεται από τους παραπάνω φορείς στις εγκαταστάσεις της Ελληνογερμανικής Αγωγής στην Παλλήνη, το Σάββατο 2 Ιουνίου στις 9.30 το πρωί. Στο πλαίσιο της ημερίδας θα γίνει η βράβευση των ομάδων που προκρίθηκαν στον Διασχολικό Διαγωνισμό, θα παρουσιαστεί η εφαρμογή της δράσης και τα πρώτα συμπεράσματα από την αξιολόγησή της, θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις Πανεπιστημιακών Καθηγητών για τις αντιλογίες στο Δημοτικό Σχολείο.

Παράλληλα θα λειτουργήσουν εργαστήρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο «Αντιλογίες στη σχολική τάξη του Δημοτικού» αλλά και εργαστήρια με τίτλο «Παιχνίδια Αντιλογίας» για μαθητές της Ε’ και Στ’ Δημοτικού. Η ημερίδα είναι ανοιχτή στο κοινό, στους εκπαιδευτικούς αλλά και σε μαθητές της Ε’ και Στ’ Δημοτικού που επιθυμούν εκείνο το Σάββατο να παίξουν ένα διαφορετικό παιχνίδι.

Η εκδήλωση , όπως λένε οι υπεύθυνοι θα είναι “χωρίς μπάλες, χωρίς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά, με μόνα υλικά τη σκέψη και το λόγο και με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τα παιδιά θα ακολουθήσουν μία άλλη διαδρομή, θα ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο των λογικών επιχειρημάτων, θα ασκηθούν στους κανόνες του διαλόγου, θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στην αντιπαράθεση απόψεων, θα συνειδητοποιήσουν ότι η διαφωνία ή η διαφορετική άποψη δεν εκφράζεται με νεύρα, με ένταση, με θυμό, με χειρονομίες, αλλά με συγκρότηση, ηρεμία και σεβασμό”.

Τόσο στους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς που θα λάβουν μέρος στα επιμορφωτικά εργαστήρια της Ημερίδας θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής. Πληροφορίες για το πρόγραμμα της ημερίδας, καθώς και δηλώσεις συμμετοχής για εκπαιδευτικούς και μαθητές μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://antilogies.ea.gr