Ρεπορτάζ Σουζάνα Καζάκα, κάμερα Ζωή Γανίτη, επιμέλεια Κατερίνα Σμυρλή

 

Στη Χαλκιδική βρέθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, προσκεκλημένος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής.

Στο δημαρχείο Πολυγύρου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με κτηνοτροφικούς και μελισσοκομικούς φορείς της Χαλκιδικής, παρόντων του δημάρχου Αριστοτέλη Γιώργου Ζουμπά και εκπροσώπων των δήμων Πολυγύρου, αντιδημάρχου Χρήστου Βορδού, και Σιθωνίας αντιδημάρχου Νίκου Χριστοδούλου και Νέας Προποντίδας. Παρών ήταν και ο Πρόεδρος των Μελισσοκόμων και του «Σίθωνα» Αχιλλέας Παπαστεργίου.

 

Στις επαφές που είχε ο κ. Τσιρώνης αναπτύχθηκε διάλογος στον οποίον τέθηκαν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι της Χαλκιδικής με κυριότερα: τις Ελληνοποιήσεις αγροτο-κτηνοτροφικών προϊόντων, το κόστος παραγωγής, το καθεστώς των νέων αγροτών και κτηνοτρόφων, τα ελαιολύματα πράσινης ελιάς, τη λειτουργία των σφαγείων, την υπεραλίευση κλπ.

Ο κ. Τσιρώνης διαφώνησε έντονα με τον εκπρόσωπο του κτηνοτροφικού κόσμου, Δημήτρη Κόμνο όσον αφορά την κατάργηση ή όχι του ΕΛΓΑ και την καταβολή των εισφορών, αλλά και για τη δυνατότητα πάταξης στο σύνολό του, του φαινομένου των ελληνοποιήσεων. Ο κ. Τσιρώνης υποστήριξε ότι εκατό τοις εκατό πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων δεν μπορεί να επιτευχθεί.

 Ο αναπληρωτής Υπουργός σε δηλώσεις του ευχαρίστησε και τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο που έδωσε το παρόν στις συναντήσεις αλλά και τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες. «Πέρα από τους ελέγχους είναι σημαντικό να  δημιουργηθούν οι ελληνικές διεπαγγελματικές και όποιος δεν θέλει να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει την λέξη ΠΟΠ. Όταν κάποιος μιμείται ένα προϊόν σημαίνει ότι είναι χείριστης ποιότητας», ανέφερε ο κ. Τσιρώνης. Για τη φέτα παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και τόνισε ότι ως χώρα δεν καταφέραμε να την προστατέψουμε και να την αναδείξουμε.

Στον Υπουργό μεταφέρθηκαν και επιμέρους ζητήματα όπως το φράγμα του Χαβρία, και η δυνατότητα υδροληψίας, ακόμη και πριν κατασκευαστεί το μεγάλο φράγμα. Επίσης επεσήμανε ότι ο νόμος για τις σταβλικές εγκαταστάσεις είναι έτοιμος να βγει σε διαβούλευση. Αναφορικά με τα ελαιολύματα, είπε ότι θα διερευνηθεί η δυνατότητα κατάλληλης επεξεργασίας ώστε να μην είναι τίποτα χαμένο.

Επιμέρους ζήτημα που απασχόλησε τις επαφές του κ. Τσιρώνη ήταν η λειτουργία των σφαγείων της Βόρειας Χαλκιδικής. Επί του θέματος  έκανε δηλώσεις ο δήμαρχος Αριστοτέλη, αναφερόμενος στο ιστορικό κατασκευής του έργου, που μεταξύ άλλων κολλάει και στην κατάργηση της διαδημοτικής επιχείρησης λόγω του κουτσού, όπως είπε ο κ. Ζουμπάς, θεσμικού πλαισίου.

 Σε όλα τα ζητήματα που ετέθησαν από τους εμπλεκόμενους, ο υπουργός έδωσε απαντήσεις εξηγώντας τις προθέσεις αλλά και τις “μάχες” του υπουργείου για καλυτέρευση των συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, οι γεωργοί και οι μελισσοκόμοι της χώρας και σε πολλά από αυτά, έδωσε ιδιαίτερη προσοχή για άμεσες λύσεις.

Νωρίτερα το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Ιωάννη Γιώργο και προϊσταμένους των αρμόδιων περί των γεωργοκτηνοτροφικών διευθύνσεων της περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής. Τον αναπληρωτή Υπουργό συνόδευσαν παράγοντες του υπουργείου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής Κατερίνα Ιγγλέζη, ο συντονιστής της Ν.Ε. Στέλιος Παπαματθαίου και στελέχη του κόμματος στο νομό.