europe

«Εντελώς απίθανο» χαρακτηρίζουν οι Βρυξέλλες το ενδεχόμενο εξόδου της Ιταλίας από την Ευρωζώνη, στη σκιά των κινδύνων για πολιτική αστάθεια μετά τον σχηματισμό ευρωσκεπτικιστικής κυβέρνησης στη γειτονική χώρα.

«Ένα Italexit είναι εντελώς απίθανο. Η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια δεν έχουν κανένα συμφέρον να γίνουν πραγματικότητα τα χειρότερα σενάρια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επίτροπος αρμόδιος για τον προϋπολογισμό της Ένωσης Γκίντερ Ότινγκερ, μεταφέροντας τις θέσεις των Βρυξελλών απέναντι στο ιταλικό ζήτημα.

Την ίδια ώρα, στην αντεπίθεση περνά και πάλι ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, παίρνοντας θέση αναφορικά με την προσπάθεια του Ιταλού εντολοδόχου πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε να συνθέσει κυβέρνηση.

Ο Σαλβίνι παρενέβη και πάλι μέσω Facebook, σχολιάζοντας την πιθανότητα να είναι ο «ευρωσκεπτικιστής καθηγητής» Πάολο Σαβόνα, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας.

«Γερμανοί πολιτικοί και εφημερίδες προπηλακίζουν: Ιταλοί ζητιάνοι, τεμπέληδες, φοροφυγάδες, που πάνε να ρίξουν τους άλλους και δεν γνωρίζουν την ευγνωμοσύνη. Και εμείς θα έπρεπε να διαλέξουμε έναν υπουργό Οικονομικών που να εγκρίνουν αυτοί; Όχι, ευχαριστώ», έγραψε ο επικεφαλής της Λέγκα στην σελίδα του στο Facebook.

«Οι εντεινόμενοι φόβοι για εκδήλωση πολιτικής αστάθειας στην Ιταλία και την Ισπανία προκάλεσαν ρίγη στις αγορές ομολόγων των δύο χωρών χθες Παρασκευή, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις και να στέλνουν χαμηλά τις τραπεζικές μετοχές», γράφουν, στο μεταξύ, οι Financial Times.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για «μακρόσυρτο ιταλικό δράμα», το οποίο ήρθε να συνοδεύσει η προοπτική της κατάρρευσης της ισπανικής κυβέρνησης μετά την υποβολή από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Η Ιταλία παραμένει στο πολιτικό και οικονομικό προσκήνιο. «Είδαμε στην περίπτωση της Ελλάδας πόσο επικίνδυνο είναι για μια χώρα να συσσωρεύει χρέη. Ελπίζω να μην έχουμε μια δεύτερη Ελλάδα στην περίπτωση της γειτονική μας Ιταλίας», δήλωσε στους FT ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπαστιαν Κουρτς.