Μια μοναδική εκδήλωση παρακολούθησε το κοινό, το βράδυ της Παρασκευής 25/05/2018 στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρναίας.

Με αφορμή την μαύρη επέτειο της Άλωσης της Πόλης, τα μέλη της Πολιτιστικής Εταιρίας Αρναίας παρουσίασαν στο κοινό μια ιστορική αναφορά της επίμαχης περιόδου, την οποία επιμελήθηκε ο αφηγητής και εισηγητής της εκδήλωσης, δρ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, διεθνολόγος, λέκτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και πρώην διπλωμάτης. Ο κ. Καρακωστάνογλου, πέραν της πλούσιας ιστορικής καταγραφής αναφέρθηκε στα σύγχρονα ελληνοτουρκικά θέματα επιχειρώντας μια συνολική προσέγγιση του ζητήματος, μέσα από την ανάλυση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Τουρκίας και τη σύγχρονη στροφή της στο νεο-Οθωμανισμό.

Τη σπουδαία βραδιά έκανε πιο φωτεινή η παρουσία της Μικτής Χορωδίας Αρναίας η οποία παρουσίασε κομμάτια του Σταμάτη Σπανουδάκη επιλεγμένα ειδικά για την επετειακή συγκυρία.

Αρωγός και υποστηρικτής της εκδήλωσης ήταν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Στέλιος Βαλιάνος, ο οποίος δήλωσε τα εξής:

“565η επέτειος της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης και η Πολιτιστική Εταιρία Αρναίας μόχλευσε την ιστορική μας μνήμη με μία υψηλού επιπέδου εκδήλωση. Η ιστορική συγκυρία, η εσωτερική κατάσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και οι λεπτομέρειες των πολεμικών πράξεων των κρίσιμων ημερών ήταν το αντικείμενο μιας μοναδικής αφήγησης που επιφύλαξε για όλους μας ο διεθνολόγος – λέκτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, μα πάνω από όλα φίλος της Χαλκιδικής, κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.

Ο επίτιμος προσκεκλημένος της εκδήλωσης δεν έμεινε όμως μόνο σε αυτό. Μοιράστηκε μαζί μας τις ακαδημαϊκές γνώσεις και τη συμπυκνωμένη εμπειρία του επάνω στα σύγχρονα ελληνοτουρκικά ζητήματα, φωτίζοντας τις πολιτικές και ιστορικές πτυχές των διεθνών σχέσεων της Χώρας μας με τη γείτονα Τουρκία. Το κοινό της εκδήλωσης έφυγε σοφότερο ως προς τα ιστορικά ζητούμενα της σημερινής επετείου και πιο καταρτισμένο σε σχέση με τα διαχρονικά ελληνοτουρκικά ζητήματα. Η ιστορική μνήμη και γνώση είναι στοιχείο της ταυτότητας μας. Οφείλουμε να μην την αγνοούμε. Απαιτείται εγρήγορση, ανάλυση των διεθνών συσχετισμών και εθνική ομόνοια σε οτι αφορά τις σχέσεις μας με τη διαχρονικά απρόβλεπτη Τουρκία”.