Ρεπορτάζ Σουζάνα Καζάκα, κάμερα Ζωή Γανίτη, Επιμέλεια Κατερίνα Σμυρλή

Το βιβλίο «Η Μεγάλη Μάχη» του Άγγελου Μάντσιου παρουσίασε η εκπολιτιστική Εταιρία Νέων Νικήτης «Ο Σίθων». Η παρουσίαση έγινε από το φιλόλογο και συγγραφέα Δημήτρη Κοσμά, ενώ για τον Α. Μάντσιο μίλησε ο Ιωάννης Τσίκουλας, ομότιμος Καθηγητής παιδιατρικής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με το συγγραφέα το βιβλίο περιγράφει μια αιματηρή μάχη στη Νικήτη κατά τον εμφύλιο.  «Είναι μια πράξη της νεοελληνικής τραγωδίας με πρωταγωνιστές από τη μια  τους αντάρτες με τα όπλα στα χέρια, και από την άλλη, εκείνους που έμεναν εδώ και πήραν επίσης τα όπλα στα χέρια. Η περιγραφή της μάχης είναι τόσο λεπτομερής που στο τέλος της σου αφήνει μια πικρή γεύση», περιέγραψε σε δηλώσεις του ο κ. Μάντσιος.

«Με το βιβλίο αυτό συμπληρώνεται η λεγόμενη «Νικητιανή Τριλογία» που εκπόνησε με ενδιαφέρον ο συγγραφέας Άγγελος Μάντσιος. Βασίζεται σε μαρτυρίες, ενώ η ερευνητική προσπάθεια του Άγγελου πήρε διαστάσεις μέσα από τις 304 συνεντεύξεις των συμπατριωτών του», δήλωσε ο φιλόλογος Δημήτρης Κοσμάς.  Όπως συμπλήρωσε, τα βιβλία αυτά τοποθετούνται σε επίπεδο αυτογνωσίας.

Πόσο σημασία έχει να γνωρίζουμε την ιστορία μας, τόνισε ο βουλευτής Χαλκιδικής Γιώργος Βαγιωνάς που εξήρε την προσπάθεια των Χαλκιδικιωτών συγγραφέων να αποδώσουν τα ιστορικά γεγονότα του τόπου τους.

Όπως επεσήμανε ο κ. Ιωακείμ Παπαθανασίου πρόεδρος της Εκπολιτιστικής Εταιρίας Νέων Νικήτης «Ο Σίθων», η επιλογή του βιβλίου έγινε ακριβώς επειδή ο συγγραφέας είναι από τη Νικήτη και φυσικά γιατί αφορά γεγονότα του τόπου.