Τα φαινόμενα βίας στη δημόσια ζωή σχολίασε σε ραδιοφωνική του παρέμβαση ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Στυλιανός Βαλιάνος.

Σχετικά με τα όσα προσφάτως διαδραματίστηκαν και τα όσα ακολούθησαν σχολίασε:

Το πλήρες ηχητικό απόσπασμα από τη ραδιοφωνική συζήτηση στο Ράδιο Χαλκιδική 98,8 fm.

«Ο δημόσιος διάλογος δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τη βία. Η διαφορετική άποψη εκφράζεται μόνο με επιχειρήματα και όχι με χειροδικία. Αν η βία παγιωθεί ως τρόπος έκφρασης της διαφορετικής άποψης, είναι βέβαιο ότι θα φτάσουμε στη δημοκρατική εκτροπή.  Η πιο δύσκολη μάχη είναι αυτή των επιχειρημάτων και όχι ο αιφνιδιασμός με λακτίσματα και μπουνιές.

Ακόμα και αν θεωρήσουμε ως αξίωμα την άποψη ότι κυρίως  η πολιτική και οι πολιτικοί (ομού με το μερίδιο ευθύνης που φέρει η ίδια η κοινωνία των πολιτών) φταίνε για τα δεινά του τόπου, η Συνταγματική οργάνωση της κοινωνίας και του Κράτους μας (διάκριση εξουσιών, νομοθέτηση, Βουλή, κόμματα, Κυβέρνηση) μας επιβάλει να αποφασίσουμε ότι η όποια λύση στα προβλήματα μας μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από την ίδια τη διαδικασία της πολιτικής πράξης, ως δημόσιος διάλογος και ως νομοθετημένη πρακτική (εκλογές, ομαλή εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία κλπ). Άλλη λύση δεν υπάρχει. Άλλη λύση θα σήμαινε κατάργηση του Συντάγματος.

Στην Ελλάδα σήμερα δίδεται η εντύπωση ότι όποια οργανωμένη ομάδα αποφασίζει να λειτουργήσει εκτός νόμου (δεν μιλάω για θεμιτές διαμαρτυρίες) δεν βρίσκει πάντα απέναντι της τους οργανωμένους θεσμούς της Δημοκρατίας που έχουν τεθεί για να προστατεύουν τους πολίτες. Η επίδειξη επιλεκτικής ανοχής στα φαινόμενα βίας γεννά την υποψία ότι η καταστολή γίνεται με ιδεολογικοπολιτικά κριτήρια.

Η τήρηση της τάξης δεν είναι περιορισμός της ελευθερίας. Είναι προϋπόθεση ελευθερίας. Οι πολίτες πρέπει να μπορούν να κυκλοφορούν άφοβα σε κάθε σημείο της Επικράτειας.

Οι σημερινοί κυβερνώντες, κατά την αντιπολιτευτική τους περίοδο, με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους νομιμοποιούσαν τις πράξεις βίας στην πολιτική ζωή εκκολάπτοντας, συνειδητά ή ασυνείδητα, τέτοιου είδους φαινόμενα. Ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους».