Σε συμφωνία κυβερνητικού σχήματος συμφώνησαν Πέντε Αστέρια και Λέγκα, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά Μέσα, με πρωθυπουργό τον Τζουζέπε Κόντε.

Αυτή την ώρα, ο Κόντε μεταβαίνει στο προεδρικό μέγαρο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης αναμένεται να γίνει το πρωί της Παρασκευής.

Μετά από πολύωρη συζήτηση, ο επικεφαλής της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι και ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο κατέληξαν στο σχηματισμό κυβέρνησης, απομακρύνοντας την Ιταλία από το σενάριο πρόωρων εκλογών.

Οπως μεταδίδουν τα ιταλικά Μέσα, για το υπουργείο Οικονομικών ακούγεται το όνομα του καθηγητή οικονομικών Τζοβάνι Τρία.

Ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα, ο οποίος αποτέλεσε το πρόσωπο που προκάλεσε την εμπλοκή στο προηγούμενο προτεινόμενο σχήμα και οδήγησε τον Ματαρέλα να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον τεχνοκράτη Κοταρέλι, μπορεί να «μετακινηθεί» στο υπουργείο Εξωτερικών ή Ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Για το υπουργείο Εξωτερικών, αν δεν επιλεγεί ο Σαβόνα, θα μπορούσε να επικρατήσει ο Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι.

Θα πρέπει ακόμη να αποφασιστεί, τέλος, αν το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας θα στηρίξει, τελικά, την νέα κυβερνητική πλειοψηφία, αναλαμβάνοντας, ενδεχομένως, το υπουργείο Άμυνας. Ωστόσο, το Bloomberg αναφέρει πως Πέντε Αστέρια και Λέγκα συμφώνησαν να αποκλείσουν το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας. Η La Repubblica μεταδίδει πως το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας θα στηρίξει, μεν, την νέα κυβέρνηση, αλλά χωρίς υπουργικούς θώκους.

Κοταρέλι: Δεν είναι πια απαραίτητοι οι τεχνοκράτες, καλύτερη η πολιτική κυβέρνηση

«Ο σχηματισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών δεν είναι πλέον απαραίτητος, χάρη σε εκείνους που εμφανίστηκαν διαθέσιμοι να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση. Μια πολιτική κυβέρνηση είναι η καλύτερη λύση για τη χώρα», δήλωσε ο Κοταρέλι, στον οποίο ο Σέρτζιο Ματαρέλα είχε δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Πηγή: iefimerida.gr