Ζητούν την αύξηση του προτεινόμενου προϋπολογισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική κατά την περίοδο 2021-2027 προκειμένου να διατηρήσει στο σημερινό της επίπεδο.

Με “πραξικόπημα” στον νέο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης απειλούν 6 κράτη-μέλη. Οι υπουργοί Γεωργίας της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, μαζί με εκπροσώπους της Φινλανδίας και της Ελλάδας, συναντήθηκαν σήμερα, Παρασκευή στη Μαδρίτη στην έδρα του Υπουργείου Γεωργίας και παρουσίασαν κοινή δήλωση, ζητώντας την αύξηση του προτεινόμενου προϋπολογισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική κατά την περίοδο 2021-2027, προκειμένου να διατηρήσει στο σημερινό της επίπεδο. Οι υπουργοί εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Επιτροπή πρότεινε περικοπή του προϋπολογισμού για αυτήν την πολιτική.

Οι εκπρόσωποι των έξι κρατών μελών εκφράζουν τη βαθύτατη λύπη τους για το γεγονός ότι η Επιτροπή εξετάζει τη μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ στην πρότασή της για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027. Υπογραμμίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της μείωσης στα εισοδήματα των γεωργών, αν εγκριθούν, και ως εκ τούτου ζητεί να διατηρηθεί ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ.

Στην κοινή τους δήλωση, οι έξι χώρες υπογραμμίζουν το γεγονός ότι η ΚΑΠ συμβάλλει στη μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια από τις κορυφαίες γεωργικές δυνάμεις παγκοσμίως, εξασφαλίζοντας την επισιτιστική ασφάλεια με προϊόντα που απολαμβάνουν τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας, υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι έξι χώρες τόνισαν επίσης τη συμβολή της ΚΑΠ στην ανάπτυξη όλων των ευρωπαϊκών αγροτικών περιοχών και τον περιορισμό των επιπτώσεων της αστάθειας των τιμών χωρίς να χάσουν τον απαραίτητο προσανατολισμό προς τις αγορές, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία των μέτρων της ΚΑΠ για τα εισοδήματα των γεωργών που παραμένουν χαμηλότερα από εκείνα άλλων τομέων.

Ταυτόχρονα, η δήλωση τονίζει τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γεωργία στον τομέα της υγείας, του περιβάλλοντος, της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας της βιοποικιλότητας, ώστε να προσαρμοστεί στις νέες προσδοκίες της κοινωνίας, και τον κεντρικό ρόλο της ΚΑΠ στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, στη στήριξη του μετασχηματισμού των γεωργικών μοντέλων και πρακτικών και στην προώθηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Οι Υπουργοί και εκπρόσωποι των έξι κρατών μελών τόνισαν τη συμφωνία αυτή, σημειώνοντας τη δυνατότητα να προσχωρήσουν και άλλα κράτη μέλη, ενόψει της παρουσίασής της στη σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προγραμματιστεί για τις 18 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Πηγή: news247.gr