Στη θέση της Εκκλησίας για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος από τον Αυλώνα όπου βρέθηκε, για να παραστεί στα εγκαίνια της Λαογραφικής έκθεσης στο Πνευματικό Κέντρο.

«Δεν γινόμαστε Έλληνες μόνο μία στιγμή ή μία ημέρα. Έλληνες είμαστε κάθε μέρα, κάθε ώρα. Η Εκκλησία πήρε θέση. Είπε ξεκάθαρα ότι δεν δίνουμε πουθενά το όνομά μας, αλλά δεν είναι έργο της Εκκλησίας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η Εκκλησία δεν κάνει συλλαλητήρια, οι πολίτες εξέλεξαν Βουλή και η Βουλή είναι υπεύθυνη για αυτά. Οι Έλληνες είναι υπεύθυνοι που ψηφίζουν και η Βουλή που διοικεί αυτόν τον τόπο», συμπλήρωσε.

Βαρθολομαίος και Ιερώνυμος στη Βόρεια Εύβοια

Στο μεταξύ, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ, στον Δήμο Ελυμνίων στη Βόρεια Εύβοια οι εκδηλώσεις για την αγιοκατάταξη του Οσίου Ιακώβου Τσαλίκη. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στις εκδηλώσεις ο υφυπουργος Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος θα προσκομίσει στην Τοπική Εκκλησία την Πράξη της Πατριαρχικής Αγίας και Ιεράς Συνόδου, δια της οποίας επισφραγίστηκε η συνείδηση του Λαού του Θεού, περί της αγιότητος του Γέροντος Ιακώβου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Χαλκίδος «Οι Εορταστικές Εκδηλώσεις αφορούν στην επίσημη Αναγγελία του ιδιαιτέρως χαρμοσύνου και τιμητικού, για την Τοπική μας Εκκλησία, γεγονότος, της συναριθμήσεως μεταξύ των Αγίων της Εκκλησίας, του Οσίου και θεοφόρου Πατρός ημών Ιακώβου του νέου ασκητού, του επονομαζομένου και «με συγχωρείτε».

Ο Όσιος Ιάκωβος έζησε επί σαράντα ολόκληρα χρόνια στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ. Γεννηθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1920 στο Λιβίσιο της Μικράς Ασίας. Σε ηλικία 32 ετών ο Ιάκωβος γίνεται δόκιμος μοναχός και στις 19 Δεκεμβρίου 1952 στην Χαλκίδα ο Μητροπολίτης Γρηγόριος τον χειροτόνησε ιερέα. Στις 25 Ιουνίου 1975 ο γέροντας Ιάκωβος ανέλαβε το πηδάλιο της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαυίδ έως και το θάνατό του τον Νοέμβριο του 1991.

«Ήταν η παρουσία του Θεού στη γη. Μια άπειρη αγάπη, ανοιχτή αγκαλιά, καλοσύνη, απλότητα, μεγαλείο της ταπεινώσεως», είχε πει για τον Όσιο Ιάκωβο Τσαλίκη, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ηγούμενος της Μονής Οσίου Δαυίδ, Γαβριήλ.

Η αγιοκατάταξή του, ύστερα από απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά, όπως τονίζει ο ηγούμενος Γαβριήλ, «το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώρισε ό,τι υπήρχε στη συνείδηση των πιστών ανθρώπων όλα αυτά τα χρόνια».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαυΐδ. Στις 18:15 θα γίνει η Υποδοχή της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ του Γέροντος. Θα ακολουθήσει Μέγας Πατριαρχικός Εσπερινός στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ του Γέροντος, στον οποίον θα χοροστατήσει η Α.Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, με τη συμμετοχή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Στη διάρκεια της λειτουργίας θα γίνει και η Ανάγνωση της Πατριαρχικής Συνοδικής Πράξεως αγιοκατατάξεως του Οσίου Ιακώβου, διατελέσαντος Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ. Την Κυριακή 3 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μόνη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ του Γέροντα Ροβιών, θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με σκοπό την ομαλή, ασφαλή και εύρυθμη διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και την εξυπηρέτηση του κοινού, κατά την διεξαγωγή των θρησκευτικών εκδηλώσεων, ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αστυνομίας Ευβοίας.

Οι συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται σταδιακά ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες, θα ισχύσουν καθόλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας έως τις 15:00 μετά το μεσημέρι της Κυριακής.

Ειδικότερα, θα ισχύουν:

  • Απαγόρευση στάθμευσης όλων των οχημάτων στους χώρους των θρησκευτικών εκδηλώσεων, καθώς επίσης και στους προσβάσιμους σε αυτούς χώρους.
  • Μονοδρόμηση της επαρχιακής οδού από διασταύρωση Ροβιών – Ιστιαίας, έως το χωριό Καλαμούδι, με κατεύθυνση προς την Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ.
  • Μονοδρόμηση της επαρχιακής οδού από το χωριό Καλαμούδι, έως τη διασταύρωση της εθνικής οδού Χαλκίδας – Αιδηψού, με κατεύθυνση προς το χωριό Ρετσινόλακος.
  • Απαγόρευση διέλευσης όλων των οχημάτων από τη διασταύρωση της παλαιάς εθνικής οδού Στροφυλιάς – Ιστιαίας (θέση ΄Μικρολίβαδο΄ – οικισμός Κερασιά), έως την Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ.

Σημειώνεται επίσης ότι, κατά τα χρονικά διαστήματα από 17:30 έως 18:15 και από 20:30 έως 21:15 του Σαββάτου (02-06-2018), καθώς και τα χρονικά διαστήματα από 07:00 έως 08:00 και 13:30 έως 14:30 της Κυριακής (03-06-2018), θα απαγορεύεται η διέλευση όλων των οχημάτων στις οδούς πλησίον της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαυίδ.