Ελεύθεροι αφέθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας και οι τέσσερις τελευταίοι Τούρκοι στρατιωτικοί που ήρθαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, τον Ιούλιο του 2016.

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί κρατούνταν στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού. Οι τούρκοι στρατιωτικοί αποφυλακίστηκαν διότι παρήλθε το 18μηνο της προσωρινής κράτησης, κάτι που είχε συμβεί και με τους πρώτους τέσσερις. Πλέον θα διαμένουν σε απόρρητη τοποθεσία και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται πως και οι οκτώ δια των συνηγόρων τους, έχουν ζητήσει να φύγουν από την Ελλάδα, όταν τους χορηγηθεί άσυλο. Οι δικηγόροι τους ζητούν να χορηγηθεί άσυλο στους πελάτες τους μαζί με τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν νομίμως σε χώρα της επιλογής τους.
Προς χορήγηση εγγράφων

Όπως είναι γνωστό, πρόσφατα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, κρίθηκε οριστικά και αμετάκλητα ότι είναι συνταγματική και νόμιμη χορήγηση ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, με το οποίο οι οκτώ αξιωματικοί είχαν έρθει στην Ελλάδα, λίγες μέρες μετά το απόπειρα πραξικοπήματος στην γείτονα χώρα τον Ιούνιο του 2016.

Έτσι, όταν η απόφαση αυτή της Ολομέλειας του ΣτΕ που αφορά τον έναν από τους οκτώ στρατιωτικούς, δημοσιευθεί, θα καταλάβει και τους υπόλοιπους, καθώς η υπόθεση έχει εισαχθεί στο ΣτΕ με το θεσμό της πρότυπης δίκης (πολιτική απόφαση), σύμφωνα με το νόμο 3900/2010.

Κατά συνέπεια όταν η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ καθαρογραφεί και δημοσιευθεί επισήμως θα χορηγηθούν στον συγκυβερνήτη ταξιδιωτικά έγγραφα και έτσι θα μπορεί να ταξιδεύσει στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια, το ίδιο θα γίνει και με τους υπόλοιπους επτά Τούρκους αξιωματικούς, εφόσον εκδοθούν οι αναμενόμενες αποφάσεις της Επιτροπής Ασύλου, με τις οποίες θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου.