Ως τις 10 Ιουνίου μπαίνουν μπροστά τα μηχανήματα και αρχίζουν οι κατασκευαστικές εργασίες για το νέο, 5 αστέρων, ξενοδοχείο της «Νέα Ακτή Πόρτες Α.Ε.», στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στη Νέα Ποτίδαια, με στόχο το συγκρότημα να είναι έτοιμο για να υποδεχθεί τουρίστες στην θερινή σεζόν του 2019.

Για τη νέα σημαντική επένδυση της οικογενειακής επιχείρησης, ύψους 14 εκατ ευρώ και πλέον, μίλησε o βασικός μέτοχος κ. Γεράσιμος Μπακογιάννης, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και με δραστηριότητα στον τουριστικό κλάδο από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.

«Έχουν ολοκληρωθεί οι αδειοδοτικές διαδικασίες και οι όλες οι προεργασίες και στο αμέσως επόμενο διάστημα αρχίζουν οι κατασκευαστικές εργασίες. Θα το παλέψουμε για να είναι έτοιμο το νέο συγκρότημα στην επόμενη θερινή σεζόν, εκτιμούμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε», είπε αποκαλύπτοντας ότι στον σχεδιασμό της εταιρείας είναι η δημιουργία, πάλι στην Κασσάνδρα και στην περιοχή της Νέας Ποτίδαιας, ενός ακόμη ξενοδοχείου, δυναμικότητας 100 δωματίων, που θα απορροφήσει μέρος της μεγάλης ζήτησης από πλευράς εισερχόμενου τουρισμού. Το τρίτο ξενοδοχείο της επιχείρησης θα λειτουργήσει υποστηρικτικά κυρίως προς το υφιστάμενο 4άστερο Portes Beach.

Σημειώνεται ότι το Portes Beach, στο οποίο πέρυσι επενδύθηκαν κοντά 2 εκατ ευρώ σε ανακαινίσεις, είναι δυναμικότητας 204 δωματίων και 450 κλινών.

Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο, που ακόμη δεν έχει «βαπτιστεί», θα κατασκευαστεί στη Νέα Ποτίδαια και σε μικρή απόσταση από το Portes Beach.

H εταιρεία, την άνοιξη του 2017, αγόρασε αντί ποσού περίπου 1 εκατ. ευρώ, μία έκταση σχεδόν 27 στρεμμάτων, με 250 μέτρα πρόσοψη στη θάλασσα. Η απόσταση μεταξύ του Portes Beach και του νέου ξενοδοχείου είναι μία βόλτα δρόμος, καθώς μεσολαβεί μόνο το camping Ουζούνη.

Για την κατασκευή του νέου ξενοδοχείου που θα γίνει σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πάνου Πανέτσου, θα επενδυθούν περί τα 14 και πλέον εκατ. ευρώ.

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα θα είναι δυναμικότητας 130 δωματίων και 300 κλινών, χαμηλής δόμησης, με τα δωμάτια να βρίσκονται σε συγκροτήματα οικίσκων που θα αναπτύσσονται γύρω από το κεντρικό κτήριο. Κάθε συγκρότημα θα έχει ανεξάρτητη πισίνα, ενώ θα υπάρχει και μία μεγάλη κεντρική πισίνα στο ξενοδοχείο.

Στο κεντρικό κτήριο, πέραν της υποδοχής στο ισόγειο επίπεδο, θα υπάρχουν οι κοινόχρηστοι χώροι εστιατορίου, μπαρ, χώροι καταστημάτων, ενώ στο υπόγειο θα διαμορφωθεί γυμναστήριο, spa με θερμαινόμενη πισίνα. Στο υψηλότερο επίπεδο θα υπάρχει roof garden φυσικά με θέα προς τη θάλασσα.

«Σκοπός μας είναι να αξιοποιήσουμε την εγγύτητα της Κασσάνδρας και ειδικότερα της περιοχής της Νέας Ποτίδαιας στο αεροδρόμιο Μακεδονία, ώστε να επιμηκυνθεί ο χρόνος λειτουργίας των ξενοδοχείων μας στους έξι μήνες», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.

Η σεζόν του 2018, αποδεικνύεται μία ακόμη πολύ καλή περίοδος για το Portes Beach, που άνοιξε τέλη Απριλίου και θα λειτουργεί ως και τον Οκτώβριο με μέση πληρότητα που βάσει κρατήσεων διαμορφώνεται στο 94%. Οι πληρότητες το Μάιο ήταν στο 90%, για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ανεβαίνουν στο 98%, λίγο υψηλότερες, στο 98,5% το Σεπτέμβριο, ενώ ως και ο Οκτώβριος έχει ένα πολύ ικανοποιητικό ποσοστό της τάξης του 85%.

Η «Νέα Ακτή Πόρτες Α.Ε.», συνεργάζεται με περίπου 30 μεγάλα τουριστικά πρακτορεία του εξωτερικού και η πελατεία της είναι πολυσύνθετη, με πάρα πολλούς Γερμανούς και Άγγλους αλλά κι΄ άλλους Ευρωπαίους. Οι Ρώσοι δεν ξεπερνούν το 15% των πελατών του Portes Beach, ενώ αρκετοί είναι και οι Βαλκάνιοι, κάποιοι από τους οποίους έρχονται στην περιοχή οδικώς αλλά και πολλοί αεροπορικώς. Ποσοστό 30% των πελατών του Portes Beach, είναι σταθεροί, που ξεναέρχονται χρόνο μετά το χρόνο.

Η πορεία στον χρόνο

Η «Νέα Ακτή Πόρτες Α.Ε.», στα επόμενα χρόνια θα απαρτίζεται από τρεις ξενοδοχειακές μονάδες, επιχειρηματικό δημιούργημα οι βάσεις του οποίου μπήκαν από τον κ. Γεράσιμο Μπακογιάννη, έναν Μεσολογγίτη που πρωτοήρθε στη Χαλκιδική στα μέσα της δεκαετίας του 1970 για να εργαστεί τότε σαν οικονομικός διευθυντής στο άλλοτε Gerakina Beach.

To επόμενο βήμα του κ. Μπακογιάννη ήταν να μπει με ποσοστό 50% στην εταιρεία Ακτή Πόρτες και να συνεταιριστεί με τον κ. Ηλία Παναγιωτόπουλο, για να κατασκευάσουν, το 1991, στην έκταση που ήδη υπήρχε, το Portes Βeach. To 2001 δημιούργησαν το Portes Palace που στη συνέχεια πουλήθηκε (νυν Pomegranate) και το 2007-2008, το Istion. Mε την πώληση του Portes Palace αποκτήθηκε η αναγκαία ρευστότητα για νέες επενδύσεις.

Οι δύο οικογένειες ακολούθησαν χωριστούς δρόμους επιχειρηματικά και πλέον η οικογένεια Μπακογιάννη δραστηριοποιείται μέσω της «Νέα Ακτή Πόρτες Α.Ε». Στην εταιρεία έχουν εισέλθει δυναμικά ο γιος και η κόρη του κ. Γεράσιμου Μπακογιάννη, με τον κ. Αντώνιο Μπακογιάννη να είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και την κ. Ευαγγελία Μπακογιάννη να έχει τη θέση της αντιπροέδρου.

Προβήματα στις υποδομές της Χαλκιδικής

Όπως επισήμανε ο κ. Μπακογιάννης, το προφίλ της τουριστικής Χαλκιδικής έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και η Κασσάνδρα ωφελείται από τις νέες και περισσότερες αεροπορικές συνδέσεις του αεροδρομίου Μακεδονία με προορισμούς του εξωτερικού, από την μικρή απόσταση του «πρώτου ποδιού» από το αεροδρόμιο, από την βελτίωση των υποδομών φιλοξενίας και την πυκνότητα των ξενοδοχείων, που μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ξένους tour operators στο κλείσιμο πακέτων διακοπών.

Ωστόσο, η Κασσάνδρα όπως και γενικότερα η Χαλκιδική, αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας του τρόπου σχεδιασμού, από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, των έργων στην περιοχή.

«Οι υπηρεσίες σχεδιάζουν έργα χωρίς να γνωρίζουν τις πραγματικές συνθήκες. Έτσι έγινε έργο που διοχετεύει τα όμβρια ύδατα στη θάλασσα, όταν θα μπορούσαν να χύνονται στον υδροβιότοπο που υπάρχει μεταξύ Αγίου Μάμα και Νέας Ποτίδαιας και στον οποίο βρίσκουν καταφύγιο χιλιάδες πτηνών. Επίσης, διαπλατύνθηκε ο δρόμος στο τμήμα Μουδανιά ως και πριν τη Νέα Ποτίδαια, και στο παράπλευρο οδικό δίκτυο, που περνάει μπροστά από τα ξενοδοχεία, δεν προβλέφθηκε ένα άνετο πεζοδρόμιο για όσους κινούνται πεζή.

Βεβαίως, για την περιοχή μας αλλά και ευρύτερα για την Κασσάνδρα και τη Χαλκιδική, το μείζον πρόβλημα κατά τους θερινούς μήνες είναι της λειψυδρίας που εμείς το αντιμετωπίζουμε, όταν εκδηλώνεται, με δύο ιδιόκτητες γεωτρήσεις», τονίζει ο ίδιος.

Πηγή: voria.gr