Περιστατικά όπως αυτό με τη σωτήρια παρέμβαση του μέλους της ΕΟΔ Θέμη Ιερισσιώτη στη Φούρκα Χαλκιδικής, που παρείχε πρώτες βοήθειες σε 2χρονο αγοράκι και έσωσε τη ζωή του, αναδεικνύουν με τον πιο ηχηρό τρόπο την αναγκαιότητα λειτουργίας εθελοντικών οργανώσεων όπως η βάση Ετοιμότητας της ΕΟΔ στην Κασσάνδρα.

Τα 25 άτομα που απαρτίζουν τη Βάση από το 2007 γνωρίζουν καλά ότι το καλοκαίρι είναι μια δύσκολη περίοδος. Τα περιστατικά πολλά και ο αγώνας ταχύτητας κρίσιμος για την αίσια έκβασή τους. Παρόλα αυτά δεν αρκεί η διάθεση, η αμεσότητα και ο προγραμματισμός. Τα παιδιά της ΕΟΔ στη Βάση της Κασσάνδρας έχουν πραγματικές ανάγκες σε υλικό εξοπλισμό, όχι χρήματα, αλλά, είδη που χρησιμοποιούν στα συμβάντα.

Αναλυτικά τα είδη που χρειάζονται είναι τα εξής:
Lifepack CR Plus
Ηλεκτρόδια για απινιδωτή
Αυχενικούς κηδεμόνες
Γάζες και οξύμετρα

Και το επόμενο πιο σημαντικό σύμφωνα με την Αναστασία Χαλκιά, μέλος της Βάσης της ΕΟΔ, είναι το ανθρώπινο δυναμικό. «Χρειαζόμαστε άτομα για εκπαίδευση. Να σκορπιστούμε σε όλη τη χερσόνησο. Να υπάρχουν παντού εθελοντές ώστε να πηγαίνουμε άμεσα σε συμβάν. Να ξέρουν να κάνουν ΚΑΡΠΑ. Να χειριστούν έναν πνιγμό», εξηγεί.