Νέες κινητοποιήσεις που απειλούν την ομαλή λειτουργία και θέτουν σε ομηρία το λιμάνι του Πειραιά έχουν εξαγγείλει οι συνδικαλιστές των λιμενεργατών, στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΟΛΠ. Η ΕΝΕΔΕΠ (Ένωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στους Προβλήτες του Πειραιά) που ελέγχει ένα μικρό κομμάτι των εργαζόμενων στο λιμάνι μπλοκάρει τις πύλες εισόδου με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισέλθουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, οι τελωνειακοί, εκτελωνιστές και τα φορτηγά.

Ήδη από τις κινητοποιήσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα αποκλείστηκαν κατά μέσο όρο κάθε ημέρα 1000 φορτηγά, αλλά και οι περίπου 700 εκτελωνιστές, οι 100 υπάλληλοι του τελωνείου και οι 1600 υπάλληλοι της ΣΕΠ και των συνεργαζόμενων υπεργολάβων.

Για σήμερα η ΕΝΕΔΕΠ έχει προσκαλέσει σε νέα απεργία ζητώντας από τη διοίκηση του ΟΛΠ προσλήψεις, αυξήσεις σε μισθούς και την υπογραφή νέας ΣΣΕ και την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των εργαζομένων στους προβλήτες.

Η διοίκηση του ΟΛΠ από την πλευρά της έχει διαμηνύσει ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της απεργίας, ώστε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική. Παράλληλα στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρέσβης της Κίνας, που μίλησε για ανάγκη προστασίας των επενδύσεων της Cosco στην Ελλάδα, ζητώντας σε επικοινωνία που είχε με την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα να γίνει σεβαστό μαζί με το δικαίωμα της απεργίας, το εξίσου σημαντικό δικαίωμα της εργασίας. Εξάλλου σε συνάντηση που έγινε μεταξύ του Κινέζου πρέσβη και του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ κάπτεν Fu με τον υπουργό εμπορικής ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή δόθηκαν δεσμεύσεις ότι θα τηρηθεί η νομιμότητα.

Από την κινεζική πλευρά ωστόσο εκπέπεται δυσαρέσκεια για τη στάση του υπουργείου και των συναρμόδιων υπουργών καθώς μια μικρή ομάδα συνδικαλιστών επιτρέπεται να αποκλείει όχι μόνο την πρόσβαση στο λιμάνι αλλά να διαταράσσει την εμπορική δραστηριότητα της χώρας.

Να σημειωθεί τέλος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της απεργίας κάνοντας λόγο για σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, ενώ και ο πρωθυπουργός χθες στην ομιλία του στα εγκαίνια των Ποσειδωνίων, έκανε λόγο για “αυτονόητη και απόλυτη υποχρέωση … να γίνονται σεβαστές οι διεκδικήσεις και τα δίκαια αιτήματα όσον αφορά στους μισθούς τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας”.

πηγή: capital.gr