Ελάφρυνση χρέους όχι μόνο υπό τον όρο της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αλλά και «εφόσον κριθεί απαραίτητο» προδιαγράφει ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο στην απολογιστική έκθεση για την τελευταία συνεδρίαση του Οργάνου.

O κ. Σεντένο χαιρετίζει την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, χαρακτηρίζοντάς την ως ορόσημο που «μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση του συνόλου του προγράμματος του ESM».

Ακολούθως καλεί τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν όλα τα προαπαιτούμενα ενόψει της επόμενης συνεδρίασης του Ιουνίου, κάτι που θα επιτρέψει στο Οργανο να λάβει «μία πολιτική απόφαση για το κλείσιμο της αξιολόγησης του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για το χρέος, του μετα-προγραμματικού πλαισίου και της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης».

Και προσθέτει: «Είχαμε μια αρχική ανταλλαγή απόψεων για το πακέτο των μέτρων ελάφρυνσης χρέους που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος και στο βαθμό που είναι απαραίτητα, υπό τον όρο της επιτυχημένης ολοκλήρωσης. Έχουμε δώσει εντολή στους θεσμούς να ετοιμάσουν μια τελική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για προσαρμόσουμε το πακέτο των πιθανών μέτρων στο χρέος».

Τέλος ο κ. Σεντένο επισημαίνει ότι το Eurogroup εξουσιοδότησε το EuroWorking Group, προκειμένου να επεξεργαστεί ενδελεχώς όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η επιτυχής έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα βοήθειας.