Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως η διαφωνία για το ονοματολογικό μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας θα λυθεί πολύ γρήγορα.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πότε θα γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τσίπρα, ο Ζάεφ τόνισε θα το τηλέφωνο θα χτυπήσει από την πλευρά των Σκοπίων αλλά δεν είναι ακόμη γνωστή η ημέρα και η ώρα.

«Θα ήθελα να πραγματοποιήσω την τηλεφωνική συνομιλία με τον Ελληνα πρωθυπουργό σήμερα», (σ.σ. Παρασκευή 8/6/2018) δήλωσε αλλά το άφησε ανοικτό.

«Μπορεί να τηλεφωνήσω στην Αθηνα και ελπίζω θα γίνει πολύ σύντομα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν θα σχολιάσω κάτι περαιτέρω από τη δήλωση του ΥΠΕΞ πως είμαστε πολύ κοντά, αλλά είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια βιώσιμη και με διάρκεια λύση και 100% ασφαλής για τις επόμενες γενιές».

«Οπως βλέπετε παραμένω αισιόδοξος παρότι δεν είναι πολύ εύκολο, είναι ευαίσθητο αλλά είναι πολύ σημαντικό» πρόσθεσε ο Ζάεφ.

Παραδέχθηκε πάντως πως τα χρονοδιαγράμματα είναι σφιχτά και βάσει αυτών η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, υπενθυμίζοντας ότι έρχεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (28-29/6), και πριν από αυτό η σύνοδος των υπουργών της Ε.Ε. (25-26/6).

Ο Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση πως εάν υπάρξει συμφωνία για το όνομα θα ανοίξει ο δρόμος για το ΝΑΤΟ.

ΥΠΕΞ Σκοπίων: Προέχει η ποιότητα της συμφωνίας, όχι οι προθεσμίες

Λίγο νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του το σκοπιανό ΥΠΕΞ τόνισε πως δεν υπάρχει ανάγκη για βιαστικές κινήσεις. Υπογραμμίζει δε πως η ποιότητα της συμφωνίας ξεπερνά κατά πολύ την εκπλήρωση της αναγκαιότητας των προθεσμιών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του σκοπιανού ΥΠΕΞ:

«Σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή όπου υπάρχει προσπάθεια υπέρβασης των διαφορών στο ονοματολογικό μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, το υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί απαραίτητο να ενημερωθεί το εγχώριο και διεθνές κοινό για τα εξής:

Εχει επιδειχθεί καλή θέληση και έχουν επιτευχθεί σημαντικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Σε αυτή τη συγκυρία, όπως και σε οποιαδήποτε διαδικασία αυτού του χαρακτήρα, είναι απαραίτητο οι ομάδες εργασίας να μεταφέρουν την εν λόγω καλή θέληση σε κείμενο συμφωνίας, το οποίο θα αντικατοπτρίζει καταλλήλως τις ουσιαστικές παραμέτρους, που χαρακτηρίζουν την πολιτική κατανόηση που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Με αυτό το στόχο, η ΠΓΔΜ εργάζεται σκληρά για να επιτευχθεί αυτό το ταχύτερο δυνατό και πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ΠΓΔΜ υπογραμμίζει ότι θέματα τόσο μεγάλης σημασίας δεν επωφελούνται από τυχόν βιαστικές κινήσεις. Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη επίτευξης μίας βιώσιμης λύσης αποδεκτής και από τις δύο πλευρές υπερβαίνουν κατά πολύ την ανάγκη τήρησης οποιωνδήποτε προθεσμιών για την οριστικοποίηση της διαδικασίας».

Πηγή: iefimerida.gr