Τουλάχιστον 99 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γουατεμάλα, έπειτα από τις διαδοχικές αυτήν την εβδομάδα εκρήξεις του ηφαιστείου Φουέγο, ενός από τα πλέον ενεργά ηφαίστεια της Λατινικής Αμερικής.

Πρόκειται για τις ισχυρότερες εκρήξεις του ηφαιστείου εδώ και αρκετές δεκαετίες, που κατέκλυσαν με λάβα τις κοντινές περιοχές κι έστειλαν απίστευτες ποσότητες τέφρας σε ύψος έως και 6 μιλίων στον ουρανό. Χιλιάδες ανθρώπων εγκατέλειψαν τις εστίες τους και αναζήτησαν προσωρινό καταφύγιο, καθώς τέφρα και λάσπη κάλυψε ολοσχερώς τις γύρω πόλεις.

Οι φωτογραφίες από δορυφόρο αποκαλύπτουν την εικόνα της ανείπωτης καταστροφής από το διάστημα.

Το ηφαίστειο Φουέγο βρίσκεται 27 μίλια νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Γουατεμάλας, μόλις 10 μίλια από το δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Αντίγκουα.

Δείτε παρακάτω τις φωτό πριν και μετά τις εκρήξεις, που αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την καταστροφή:

Το χωριό του Σαν Μιγκέλ, μαζί με τις πόλεις του Ελ Ροντέο και Αλοτενάνγκο, είχαν τις περισσότερες ανθρώπινες απώλειες. Ορισμένοι από τους επιζώντες κάνουν λόγο για ανθρώπους που θάφτηκαν ζωντανοί κάτω από την τέφρα και τη λάσπη.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η πυκνή γκρίζα στάχτη πέτρωσε από τη βροχόπτωση που επακολούθησε, κάνοντας σχεδόν αδύνατο στους διασώστες να προσεγγίσουν τα θαμμένα σπίτια στην περιοχή.

Μόλις μερικά μίλια από το ηφαίστειο το γήπεδο γκολφ της περιοχής, φιλοξένησε πίσω στο 2014 αγώνες του επαγγελματικού πρωταθλήματος της Λατινικής Αμερικής.

Όμως αυτήν την εβδομάδα, το γήπεδο βυθίστηκε κάτω από πυκνά στρώματα λάσπης και συντριμμιών. Οι δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν αρκετό μέρος του αγωνιστικού χώρου μαζί με πληθώρα δομών να έχουν καταστραφεί εντελώς.

Οι αποστολές διάσωσης συνεχίζονται, με περισσότερους από 1,7 εκατ. ανθρώπους σε κοντινές κοινότητες να έχουν πληγεί από τις εκρήξεις και σχεδόν 200 ανθρώπους να παραμένουν αγνοούμενοι.

Πηγή: reader.gr