Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη είναι ένα από τα λιπίδια που υπάρχουν στον οργανισμό μας. Το παίρνουμε μόνο από τις ζωικές τροφές, αλλά παράγεται και από τον ίδιο τον οργανισμό στο συκώτι.

Μικρές ποσότητες χοληστερόλης είναι απαραίτητες για τη ζωή των νευρικών κυττάρων αλλά και για τη σύνθεση ορισμένων ορμονών, όπως είναι για παράδειγμα η κορτιζόλη. Ωστόσο οι ποσότητες αυτές δεν πρέπει να υπερβαίνουν ορισμένα όρια.

Μελέτες δείχνουν ότι περίπου 1 στα 4 Ελληνόπουλα προσχολικής ηλικίας έχουν παθολογικές τιµές χοληστερόλης. Πρόκειται συνήθως για την οικογενή υπερχοληστερολαιμία, μια ύπουλη κατάσταση, γνωστή ευρέως και ως «κληρονομική χοληστερίνη». Συνδέεται με θετικό οικογενειακό ιστορικό για υψηλή χοληστερίνη και καρδιαγγειακά νοσήματα σε μικρή ηλικία.

Το πρώτο βήμα για την πρόληψη είναι η καταγραφή του προβλήματος. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η στροφή στη σωστή διατροφή και η ένταξη του παιδιού σε ένα πρόγραμμα μέτριας αλλά συστηματικής άσκησης φτάνουν να λύσουν το πρόβλημα, εφ’ όσον δεν πρόκειται για την κληρονομική μορφή.

Ακόμα και στην περίπτωση της οικογενούς υπερχοληστερολαιμίας είναι απαραίτητη η άσκηση και η υγιεινή διατροφή, παρ’ ότι δεν έχουν μεγάλη επίδραση στην τιμή της χοληστερίνης (συνήθως μια μείωση 10%, περίπου), διότι παρέχουν άλλα οφέλη. Για εκείνα τα παιδιά όπου από τον έλεγχο φαίνεται ότι πάσχουν από οικογενή υπερχοληστερολαιμία συνιστάται η εκτίμηση και αντιμετώπιση από μία ομάδα ειδικών.

Διατροφή για την αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί περιέχουν ωφέλιμα πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της LDL-χοληστερόλης. Επιλέγετε ωστόσο ανάλατους ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα και καρύδια, τα οποία μπορείτε να καταναλώσετε ως snack, ή να τα προσθέσετε σε σαλάτες. Δείχνετε όμως σύνεση στην ποσότητα που θα καταναλώσετε, καθώς το θερμιδικό περιεχόμενό τους είναι υψηλό. Μία κλειστή χούφτα είναι μία ενδεικτική ποσότητα.

Δημητριακά ολικής άλεσης

Δημητριακά όπως η βρώμη και το καστανό ρύζι περιέχουν ικανές ποσότητες διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο αίμα. Έτσι λοιπόν, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα κοινά δημητριακά πρωινού με βρώμη, και να συνοδεύετε τα κυρίως γεύματά σας με καστανό ρύζι.

Ψάρια

Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, είναι πλούσια σε ωφέλιμα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στον έλεγχο των λιπιδίων του αίματος. Στοχεύετε στην κατανάλωση ψαριού 2 φορές/εβδομάδα.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία ασκούν προστατευτική δράση ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Έτσι λοιπόν προτιμήστε ελαιόλαδο στο μαγείρεμα, αλλά και ως βάση στα dressings που ετοιμάζετε για τις σαλάτες σας. Για ακόμα μια φορά θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με την ποσότητα. Υπολογίζετε περίπου 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ανά μερίδα στο φαγητό σας.

πηγή: mothersblog.gr