Ο βουλευτής κάλεσε από το βήμα της Βουλής τις Ένοπλες Δυνάμεις να παρέμβουν και η ηγεσία τους να συλλάβει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας, προκειμένου να μην υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων.

«Τα κεφάλια τους στις Πρέσπες» δήλωσε ο βουλευτής προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να επισημαίνει ότι βρισκόμαστε προ μιας προφανούς προσπάθειας κλιμάκωσης με στόχο την πρόκληση επεισοδίων σήμερα, αύριο και την Κυριακή. Και με τη διαπίστωση ότι η τοποθέτηση του βουλευτή συνιστά ανοιχτή προτροπή για πραξικόπημα εναντίον του δημοκρατικού πολιτεύματος και για επεισόδια σε θυλάκους -αν υπάρχουν- μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στέρηση λόγο – Άρθρο 79 του κανονισμού της Βουλής

Στέρηση λόγου στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας είναι το μέτρο που επιβλήθηκε με την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

H επιβολή του μέτρου αφορά την ενεργοποίηση του άρθρου 79 του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι:

Άρθρo 79: Στέρηση τoυ λόγoυ

1. Aν o Boυλευτής πoυ ανακλήθηκε στην τάξη, κατά τις διατάξεις τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ, συνεχίζει την ανεπίτρεπτη ή ανάρμoστη συμπεριφoρά τoυ, o Πρόεδρoς μπoρεί να τoυ στερήσει τo λόγo έως τo τέλoς της συζήτησης τoυ θέματoς κατά την oπoία ανέκυψε τo ζήτημα και, σε σoβαρές περιπτώσεις, με απόφαση της Boυλής, έως τo τέλoς της συνεδρίασης.

2. Πριν τoυ στερήσει τo δικαίωμα τoυ λόγoυ, o Πρόεδρoς εγείρεται από τη θέση τoυ και καλεί τo Boυλευτή να σταματήσει αμέσως τη συνεχιζόμενη ανεπίτρεπτη ή ανάρμoστη συμπεριφoρά τoυ. Aν δεν συμμoρφωθεί, o Πρόεδρoς απαγγέλλει την πoινή της στέρησης τoυ δικαιώματoς τoυ λόγoυ.

«Όλη η Βουλή να στείλει μήνυμα καταδίκης του φασισμού»

Ο κ. Βούτσης ζήτησε η Βουλή να στείλει μήνυμα καταδίκης του φασισμού και των εκφραστών του: «Να δοθεί από τη Βουλή ένα μήνυμα προς όλο τον ελληνικό λαό, ένα μήνυμα ενότητας, δημοκρατίας, ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης πάνω στα ζητήματα που μας απασχολούν και ταυτόχρονα ένα μήνυμα καταδίκης του φασισμού και των εκφραστών του, των πατριδοκάπηλων, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο θέλουν να δημιουργήσουν αυτή την ατμόσφαιρα».

Χατζηδάκης: Όσα ακούστηκαν ξεπερνούν κάθε φαντασία

Το λόγο πήρε και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, λέγοντας ότι όσα ειπώθηκαν στη Βουλή ξεπερνούν κάθε φαντασία και ζήτησε χαμηλούς τόνους και αυτοσυγκράτηση από όλους τους βουλευτές.

«Ξεπερνούν τη φαντασία όσα ακούστηκαν. Θα πρέπει αμέσως να εφαρμοστεί ο Κανονισμός και να γίνει διάσκεψη της Βουλής, μπορούμε να διαφωνούμε έντονα αλλά δεν μπορούμε να αμφισβητούμε το δημοκρατικό πολίτευμα, που είναι κατάκτηση του ελληνικού λαού. Είμαστε και θα είμαστε απέναντι στην κυβερνητική πλειοψηφία στο θέμα των Σκοπίων, ο κόσμος που ανήκει στη Νέα Δημοκρατία κατεβαίνει και θα κατέβει στα συλλαλητήρια για να διαμαρτυρηθεί εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας είναι Έλληνες δημοκράτες που στηρίζουν τη δημοκρατία και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας», είπε αρχικά ο κ. Χατζηδάκης.

Και κατέληξε: «Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση σε όλους τους βουλευτές και στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αυτές οι τρεις μέρες είναι δύσκολες. Μπορούμε να διαφωνήσουμε, μπορούμε να παρουσιάσουμε τα επιχειρήματά μας και τις διαφορετικές θέσεις, αλλά οι ύβρεις δεν ταιριάζουν στη Βουλή των Ελλήνων, δεν ταιριάζουν στον πολιτισμό των Ελλήνων. Ας συγκρατηθούμε».

Λοβέρδος: Είναι κακούργημα εσχάτης προδοσίας

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι ο χρυσαυγίτης βουλευτής επί της ουσίας κάλεσε τις Ένοπλες Δυνάμεις να διαπράξουν το κακούργημα της εσχάτης προδοσίας.

«Ο Μπαρμπαρούσης κάλεσε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να διαπράξει το κακούργημα της εσχάτης προδοσίας. Πρέπει να καταδικαστεί απερίφραστα από όλη τη Βουλή. Η στάση σας είναι σωστή, και εγώ συμφωνώ ότι πρέπει να μείνουν στα πρακτικά αυτές οι αναφορές και πρέπει να ζητήσουμε απ’ αυτούς που εκστόμισαν όχι μόνο ύβρεις, αλλά την πρόσκληση σε τέλεση κακουργήματος, να ανακαλέσουν εδώ και τώρα, ειδάλλως η συζήτηση δεν τελειώνει εδώ», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

Κουτσούμπας: Η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστική εγκληματική οργάνωση με δολοφόνους

Σφοδρή ήταν και η αντίδραση του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος μίλησε για εγκληματική οργάνωση με δολοφόνος και μπράβους. «Δεν φτάνει μόνο να καταδικάζουμε τη στάση των ναζί χρυσαυγιτών, όποτε κάνουν μια ακραία προπαγάνδα μέσα στη Βουλή ή έξω από αυτή. Όταν μιλάμε για δολοφόνους, για μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση που βρίσκεται υπόδικη, αυτό από μόνο του τα λέει όλα και για την ηγεσία της και για τους βουλευτές της και για τους εκάστοτε πληρωμένους μπράβους που χρησιμοποιεί ως μέλη της για να δολοφονούν αθώους συμπολίτες μας. Ο ελληνικός λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, το λαϊκό κίνημα να τους τσακίσει οριστικά», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.

Καταδικάζει η Ενωση Κεντρώων

Με κατηγορηματικό τρόπο καταδικάζει η Ένωση Κεντρώων τις παραληρηματικές δηλώσεις βουλευτή της Χρυσής Αυγής περί πραξικοπήματος. «Παρότι η Δημοκρατία δεν είναι αυτή που θέλουμε και έχουμε ονειρευτεί, αυτό δε σημαίνει ότι θα πυρπολήσουμε τον πυλώνα του πολιτεύματος μας. Τέτοιες δηλώσεις ρίχνουν νερό στο μύλο των ακραίων και φασιστών. Το σύνολο των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, οφείλει να προστατεύσει την Δημοκρατία από τέτοιου είδους αντιδημοκρατικές απειλές» δηλώνει η Ένωση Κεντρώων.