ΕυρώπηΠολιτική

Διεθνής Τύπος: Συμφωνία σταθμός μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ στις Πρέσπες

Το ένα μετά το άλλο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στη συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, όπως υπεγράφη από τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών.

To Reuters και το AFP αναφέρονται με τηλεγραφήματά τους σε μια “ιστορική συμφωνία” που δίνει τέλος σε μια πολιτική διένεξη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ που διαρκεί 27 χρόνια. Το AFP επικαλείται δηλώσεις των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ και χαρακτηρίζει κομβικής σημασίας για τις σημερινές εξελίξεις την εκλογή του Ζάεφ στην πρωθυπουργία το 2017.

Το Reuters αναφέρεται και στην πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, η οποία ναυάγησε, ενώ και τα δύο πρακτορεία παρακολουθούν με τηλεγραφήματά τους στενά τις εξελίξεις. Όπως σημειώνει ο πρακτορείο από εδώ και στο εξής, πρέπει να ακολουθούν όλα τα βήματα όπως περιγράφονται στη συμφωνία, προκειμένου αυτή να τεθεί σε εφαρμογή.

Τέλος στις δηλητηριώδεις σχέσεις μεταξύ δύο γειτόνων βάζει η υπογραφή της συμφωνίας, αναφέρει το τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου (AFP).

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA με τηλεγραφήματά του αναφέρεται στη συμφωνία της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας “είναι υπερήφανοι για την απόφασή τους”. “Σχεδιάζουμε το μέλλον”, είναι η δήλωση του Ζάεφ, την οποία επικαλείται το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, που έχει στην ιστοσελίδα του τρίτο θέμα την είδηση της υπογραφής.

Από το Reuters γίνεται λόγος και στις αντιδράσεις πολιτών στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι ιδιαίτερα λεπτό στην χώρα μας για αρκετούς από τους πολίτες της. Ανάλογες αναφορές για τις έντονες αντιδράσεις και στο γαλλικό πρακτορείο, που περιγράφει τις διαδηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο, αλλά και την πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close