«Η ειρηνική επίλυση των διαφορών, μέσα από αμοιβαία αποδεκτές λύσεις, είναι μονόδρομος αν θέλουμε να υπάρξει σταθερότητα, ασφάλεια, κράτος δικαίου και βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή των Βαλκανίων»,αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Σοσιαλιστική Διεθνής, καλωσορίζοντας «την απόφαση Αθήνας και Σκοπίων σε ότι αφορά το εκκρεμές ζήτημα της συνταγματικής ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μέσα από μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ».

Η Σοσιαλιστική Διεθνής θεωρεί ότι αυτή η εξέλιξη δημιουργεί μία μεγάλη ευκαιρία για ένα ασφαλές και ειρηνικό μέλλον για όλους, που δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Υπενθυμίζει το πνεύμα και τις αρχές της Ατζέντας για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως αυτή υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Θεσσαλονίκη το 2003, όπου περιγραφόταν ένα εύλογος οδικός χάρτης ένταξης στην ΕΕ για τις χώρες αυτής της περιοχής, όταν ικανοποιούνταν τα σχετικά κριτήρια.

«Τα κόμματα της σοσιαλιστικής οικογένειας είναι αφοσιωμένα στην ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών και των χωρών των Βαλκανίων. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, τα κόμματα του δημοκρατικού σοσιαλισμού έχουν αποφασιστικό ρόλο. Εναντιωνόμαστε σε κάθε ακροδεξιά και δημαγωγική δύναμη που επιδιώκει την οπισθοχώρηση των δημοκρατικών κατακτήσεων και των πλουραλιστικών κοινωνιών. Εναντιωνόμαστε στην αυταρχική ρητορική και πρακτική τους, που απειλεί τις θεμελιώδεις δημοκρατικές εγγυήσεις, των δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης των πολιτών. Εναντιωνόμαστε σε κάθε διχαστική πρακτική αυτών των δυνάμεων, με όχημα τον ακραίο εθνικισμό, την ξενοφοβία και την μισαλλοδοξία», επισημαίνει η Σοσιαλιστική Διεθνής στην ανακοίνωσή της και εύχεται στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε απαραίτητου σταδίου που θα οδηγήσει στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας.