Ένα ακόμα «όχι» ήρθε ξανά από το δικαστήριο της Αδριανούπολης, σε ένα ακόμα αίτημα αποφυλάκισης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.

Έτσι οι Αγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης θα παραμείνουν κρατούμενοι στις φυλακές της Αδριανούπολης. Πρόκειται για το τέταρτο αίτημα αποφυλάκισης που κατέθεσαν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί οι οποίοι κρατούνται, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, στις φυλακές Αδριανούπολης από την 1η Μαρτίου.

Το αίτημα εξετάστηκε μόλις πέντε ημέρες πριν τις κρίσιμες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, την Κυριακή, όπου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί νέα πενταετή θητεία με άρδην αυξημένες εκτελεστικές εξουσίες. O ίδιος έχει συνδέσει την ποινική μεταχείριση των δύο στρατιωτικών με το μέλλον των οκτώ τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Η μετάθεση στην Άγκυρα

Προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος περί μη μόνιμης κατοικίας των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία, ένας όρος που ζητά η τουρκική Δικαιοσύνη για να αποφυλακιστούν, το Συμβούλιο Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) αποφάσισε, προ ενός μήνα, να προτείνει τη μετάθεση των «δύο» σε διπλωματική αποστολή στην Άγκυρα.

Το ΣΑΓΕ κατέθεσε την πρόταση αυτή στο υπουργείο Εξωτερικών, και στη συνέχεια το αίτημα αυτό αναμένεται να περάσει με σχετική τροπολογία στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Φώτη Κουβέλη, σε συνέντευξή του, εντός των επομένων ημερών πρόκειται να προωθηθεί στη Βουλή των Ελλήνων νομοθετική ρύθμιση με την οποία οι δύο έλληνες στρατιωτικοί μετατίθενται στην Τουρκία.

Αυτή η νομοθετική ρύθμιση πρόκειται να γίνει προκειμένου να έχουν σταθερή κατοικία στην Τουρκία, κάτι που σε επίπεδο νομικής αντιμετωπίσεως, το Δικαστήριο της Τουρκίας πρέπει πλέον να το δεχθεί, προκειμένου εν συνεχεία να αποφασίσει την άρση της προσωρινής κρατήσεώς τους και να αποφυλακιστούν.

Λογικώς, ως τέτοιες θέσεις για δύο στρατιωτικούς λογίζονται οι θέσεις παρά τω γραφείω του Ακολούθου Αμύνης ή του Στρατιωτικού Ακολούθου της Ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα, θέσεις για στρατιωτικούς μεν, οι οποίες όμως ρυθμίζονται και υπάγονται στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

πηγή: tanea.gr