Με δύο υποψηφίους, το σχήμα Vodafone-Wind και το Antenna Group, συνεχίζεται η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση της συμμετοχής που κατέχουν οι πιστώτριες τράπεζες στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet, καθώς και των δανείων της.

Την τελευταία εβδομάδα υπήρξε εκ νέου κινητικότητα για να προχωρήσει το συγκεκριμένο Project που χαρακτηρίζεται από έμπειρα τραπεζικά στελέχη ως “εξαιρετικά σύνθετο”.

Έπειτα από χρονικό διάστημα κατά το οποίο εξετάστηκαν όλες οι επιλογές που είχαν στη διάθεσή τους οι πωλητές και ο σύμβουλος του διαγωνισμού, η Nomura International, τα credit committees των τραπεζών συνεδρίασαν και οριστικοποίησαν την επιλογή των δύο υποψηφίων με τους οποίους θα εκκινήσουν οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του διαγωνισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση ήταν ομόφωνη και ήδη έχει ενημερωθεί σχετικά η διοίκηση της Forthnet.

Να σημειωθεί πως δεν ετέθη ζήτημα να κληθούν εκ νέου όλοι οι ενδιαφερόμενοι να επικαιροποιήσουν τις δεσμευτικές προτάσεις που υπέβαλλαν στις 16 του περασμένου Μαρτίου, από τη στιγμή που ζητούμενο ήταν να συνταχθεί η short list. Σε αυτή, όπως αναφέρθηκε, βρίσκονται πλέον τα ονόματα των Vodafone-Wind και Antenna Group, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι το σχήμα Odyssey – Athena δεν πληρούσε τελικώς τις προϋποθέσεις να περάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού.

Η εμπλοκή του “από μηχανής Ολλανδού”, όπως χαρακτηρίστηκε από ορισμένους, δηλαδή του ολλανδικού επενδυτικού κεφαλαίου Reggeborgh Invest που επιχειρήθηκε να πλαισιώσει την πρόταση του σχήματος Odyssey – Athena, με το οποίο συνδέθηκε ο επιχειρηματίας από την αγορά των telecoms, Stan Miller μέσω της Leaderman NV, ήταν ένας από τους παράγοντες που προσμετρήθηκαν.

Ακόμη ένας ήταν πως οι τράπεζες μετά την περιπέτεια της Εθνικής Ασφαλιστικής με την αφερεγγυότητα της Exin, δεν θα ήθελαν επ’ ουδενί να εμπλακούν σε μια ανάλογη περίπτωση, ούτε να κληθούν να εξηγήσουν πως θα συναινούσαν στην πρόταση του Odyssey – Athena για περίοδο χάριτος ενός έτους και επιμήκυνση των δόσεων των δανείων που έχουν χορηγήσει στην εταιρεία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, οι προτάσεις των υπόλοιπων ενδιαφερόμενων δεν επελέγησαν καθώς περιελάμβαναν πολύ υψηλά ποσοστά haircut που θα μεταφράζονταν σε ανάλογες απώλειες για τις τράπεζες. Επίσης αν και διερευνήθηκε η πιθανότητα να εκδηλωθεί κινητικότητα και από νέους ενδιαφερόμενους, με έμφαση σε ορισμένα από τα μεγάλα funds που κινούνται στην ελληνική αγορά, όπως λ.χ. το Apollo ή η ένταξη της Forthnet σε μια από τις πλατφόρμες διαχείρισης επιχειρηματικών δανείων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, κάτι τέτοιο δεν προχώρησε.

Τα επόμενα βήματα

Έχοντας ενημερωθεί αρμοδίως, Vodafone – Wind και Antenna Group θα πραγματοποιήσουν εντός των επόμενων 30 ημερών confirmatory due diligence (οικονομικό, νομικό και λειτουργικό έλεγχο) προκειμένου στη συνέχεια και μέχρι το τέλος Ιουλίου να καταθέσουν τις οριστικές τους προσφορές.

Επί του πρακτέου, Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Attica Bank που ελέγχουν συνολικά το 32,8% της εισηγμένης και τα δάνεια της, έχουν στα χέρια τους δύο προτάσεις με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η πρόταση των Vodafone-Wind, προτείνει την αξιοποίηση του άρθρου 106Β του Πτωχευτικού Κώδικα προκρίνοντας, μεταξύ άλλων, την ενοποίηση της πελατειακής βάσης σταθερής τηλεφωνίας της Forthnet στις αντίστοιχες λειτουργίες των δύο εταιρειών (των Vodafone και Wind) και τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης εταιρείας για την ανάπτυξη και πώληση τηλεοπτικού περιεχομένου.

Αντίστοιχα, η πρόταση του Antenna Group που εκτιμάται ότι υποστηρίζεται από το fund Providence, έχει αναφερθεί πως εστιάζει στο σκέλος της συνδρομητικής τηλεόρασης (Nova) και παρά το υψηλό “κούρεμα” που προτείνει, καθώς προέρχεται από έναν σημαντικό και έμπειρο “παίκτη” της αγοράς των media.

Σε περίπτωση που τελικώς προκριθεί η πρόταση των Vodafone-Wind, κρίσιμη για την υλοποίηση του εγχειρήματος είναι ότι την αίτηση για την ένταξη στο άρθρο 106Β του Πτωχευτικού Κώδικα υποβάλει το διοικητικό συμβούλιο μιας εταιρείας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η διοίκηση της Forthnet εμφανίζεται αντίθετη με αυτή την προοπτική, κάτι που έχει διαμηνύσει στις πωλήτριες τράπεζες. Οι τελευταίες, ωστόσο, εμφανίζονται αποφασισμένες να διευθετήσουν δραστικά και συντονισμένα σειρά εκκρεμοτήτων που απασχολούν το NPLs Forum, ένα από τα οποία είναι το συγκεκριμένο.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η Forthnet συνεχίζει να ενισχύεται σημαντικά έχοντας προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της σημαντικές συμφωνίες με ξένα κανάλια καθώς και νέα πρωταθλήματα, με πιο πρόσφατη προσθήκη αυτή του Campionato. Επιπλέον πραγματοποίησε δυναμική είσοδο και στον χώρο της παροχής υπηρεσιών ηλεκτρικής ενέργειας με τις υπηρεσίες “Nova Energy”, ενώ έπονται και νέες συνεργασίες και συμφωνίες που ενισχύουν περαιτέρω την αξία του ομίλου.