Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα συνεχίζεται το καθεστώς υψηλής επιφυλακής για την Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να αποφευχθούν τα φαινόμενα επεισοδίων, βανδαλισμών και καταστροφών, αλλά και προπηλακισμών κατά στελεχών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών για την ονομασία των Σκοπίων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», η Αστυνομία σημειώνει πως η κατάσταση δείχνει ελεγχόμενη σε αυτή τη φάση, αλλά εξακολουθεί η «ομπρέλα προστασίας» κυρίως σε Αθήνα και Μακεδονία αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, σε πολιτικά πρόσωπα που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Κάθε πρωί, στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και τη ΓΑΔΑ φτάνει ένα ενημερωτικό δελτίο με τις σημαντικότερες εκδηλώσεις, κινήσεις και προγραμματισμένες συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών, ώστε να διαμορφώνεται και το καθημερινό πλάνο ασφάλειας.

Ειδικότερα, από τη δεύτερη κιόλας μέρα της συμφωνίας τέθηκε σε εφαρμογή πρόγραμμα επιτήρησης των σπιτιών κυβερνητικών στελεχών αλλά και των μετακινήσεών τους. Όσα έγιναν την περασμένη εβδομάδα σε Γιαννιτσά, Έδεσσα, Κρήτη, Φλώρινα, Μεγαλόπολη και κυρίως οι άγριες αποδοκιμασίες που δέχτηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη άλλαξαν όμως τα πλάνα των επιτελών της ΕΛΑΣ.

Έτσι, αποφασίστηκε να οχυρωθεί το κέντρο της Αθήνας με μια πιο σκληρή εκδοχή της διακριτικής επιτήρησης. Υπουργεία και τα κεντρικά γραφεία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ φυλάσσονται ασφυκτικά ενώ κλούβες των ΜΑΤ έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στην Ηρώδου Αττικού όλο το 24ωρο. Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας και στη βουλή και άλλα δημόσια κτίρια.