Την ένταξη ενός από τα σημαντικότερα έργα για την υδροδότηση της Θεσσαλονίκης στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ανακοίνωσε στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Πρόκειται για το έργο της επέκτασης της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού της ΕΥΑΘ, που θα διπλασιάσει τις ποσότητες του νερού σε ημερήσια βάση για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά και των μελλοντικών επεκτάσεων του δικτύου υδροδότησης της ΕΥΑΘ.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου λύνεται οριστικά το πρόβλημα της επάρκειας του νερού για την ύδρευση της Θεσσαλονίκης και δίνεται λύση σε ένα από τα χρονίζοντα προβλήματα, που κατά καιρούς ταλαιπωρούν εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος.

«Μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα εντάξαμε ένα από τα σημαντικότερα έργα για την υδροδότηση της Θεσσαλονίκης στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη παρέμβαση στην υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος που έγινε τις τελευταίες δεκαετίες. Θυμόσαστε όλοι το μεγάλο πρόβλημα με τη διακοπή στην υδροδότηση της πόλης, για πάνω από μια εβδομάδα, που αποκάλυψε και την καθυστέρηση που υπήρξε από την ΕΥΑΘ στην υλοποίηση του έργου της επέκτασης στην εγκατάσταση επεξεργασίας του πόσιμου νερού.

Η επέκταση του διυλιστηρίου θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια. Ωστόσο, η ΕΥΑΘ καθυστέρησε και δεν είχε καν τις απαιτούμενες μελέτες. Προσωπικά είχα δεσμευτεί ότι όταν θα είχαμε στα χέρια μας ώριμη μελέτη, το έργο θα προχωρούσε και θα διασφαλίζαμε τη χρηματοδότησή του. Σήμερα λοιπόν, μέσα σε μόλις τρεις μήνες από τη στιγμή που η ΕΥΑΘ μας υπέβαλε τη σχετική μελέτη, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι εντάξαμε το έργο στο ΕΣΠΑ και θα χρηματοδοτηθεί», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η ΕΥΑΘ κατέθεσε το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης του έργου από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και η πολυήμερη διακοπή νερού, που ταλαιπώρησε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, έγινε δέκα μέρες μετά.

«Με την επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού, δίνουμε οριστική λύση στα προβλήματα υδροδότησης της Θεσσαλονίκης. Διασφαλίζουμε ποιοτικό νερό στις βρύσες όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά κυρίως διασφαλίζουμε την επάρκεια του νερού, ώστε ποτέ ξανά να μη βιώσουμε ανάλογες καταστάσεις», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Από τα 150.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα που είναι η δυναμικότητα του διυλιστηρίου σήμερα, με το έργο που θα υλοποιηθεί θα φτάσει στα 300.000 κ.μ. νερού ημερησίως, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες σε νερό όχι μόνο του πολεοδομικού συγκροτήματος και των περιοχών που καλύπτονται από το δίκτυο της ΕΥΑΘ, αλλά και των νέων περιοχών που θα ενταχθούν μελλοντικά στο δίκτυο υδροδότησης.

Τα οφέλη από το έργο, όπως τα περιέγραψε ο κ. Τζιτζικώστας είναι:

  1. Θα εξασφαλιστεί καθαρό πόσιμο νερό για την εξυπηρέτηση νέων περιοχών στις οποίες αποδεδειγμένα έχουν εντοπιστεί προβλήματα στην ποιότητα του νερού που διατίθεται στους κατοίκους τους, ενώ επιπλέον, η εξασφάλιση αυτή θα αφορά τόσο στον υφιστάμενο όσο και στον μελλοντικό πληθυσμό των περιοχών αυτών, υπερκαλύπτοντας τις απαιτήσεις που προκύπτουν από την εκτιμώμενη πληθυσμιακή εξέλιξη.
  2. Θα εξασφαλιστεί επάρκεια σε καθαρό πόσιμο νερό ικανή να καλύψει υφιστάμενες ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, καθώς και τις πρόσθετες ανάγκες που θα προκύψουν από την εκτιμώμενη πληθυσμιακή εξέλιξη στην υφιστάμενη περιοχή που εξυπηρετείται από την ΕΥΑΘ.
  3. Θα δοθεί η πρόσθετη δυνατότητα εξυπηρέτησης των εκτιμώμενων μελλοντικών αναγκών της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης (ΒΙΠΕΘ), συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην ενίσχυση των προοπτικών περαιτέρω ανάπτυξης των δραστηριοτήτων σε αυτήν, προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της (οικονομική ανάπτυξη, προοπτικές απασχόλησης, κλπ.).
  4. Θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και θα εξασφαλιστούν οι τεχνικές συνθήκες ώστε να καταστεί δυνατή η μείωση του μη ανταποδοτικού νερού στο δίκτυο ύδρευσης (απώλειες, κλπ.), όχι αποσπασματικά, αλλά μέσω της βελτιστοποίησης της λειτουργίας του υφιστάμενου συστήματος ύδρευσης της περιοχής που εξυπηρετεί η ΕΥΑΘ.
  5. Θα υπάρξει καθοριστική συνεισφορά στην επίτευξη βασικών στόχων του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) του Υδατικού Διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας, συγκεκριμένα μέσω της υλοποίησης τριών μέτρων. Το πρώτο είναι οι «Δράσεις ενίσχυσης, αποκατάστασης, εκσυγχρονισμού δικτύων ύδρευσης και έλεγχος διαρροών». Το δεύτερο είναι η «Σύνταξη και Επικαιροποίηση Γενικών Σχεδίων Ύδρευσης (Masterplan)». Το τρίτο είναι η «Υλοποίηση Σχεδίων Ασφάλειας Νερού».
  6. Θα υπάρξει καθοριστική συνεισφορά στην εκπλήρωση του Ειδικού Στόχου «Βελτίωση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και ανάπτυξη των σχετικών υποδομών» όπως αυτός προβλέπεται στην Πρόσκληση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Εμείς το δικό μας καθήκον το κάναμε. Καλούμε τώρα όμως την ΕΥΑΘ, μετά και τη διασφάλιση της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, να υλοποιήσει το σπουδαίο αυτό έργο το συντομότερο δυνατό, χωρίς καθυστερήσεις. Οι Θεσσαλονικείς δεν επιτρέπεται να ξαναβιώσουν τις μέρες του προηγούμενου Μαρτίου», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.