Την αποφασιστικότητα της Εθνικής Τράπεζας να στηρίξει την αναμόρφωση και την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα της οικονομίας, τόνισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς. Εκτός από μια ολοκληρωμένη και σύγχρονη σειρά εργαλείων χρηματοδότησης για τους Έλληνες παραγωγούς και τις επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα, ανοίγουμε δρόμους προώθησης και παρέχουμε ευκαιρίες δικτύωσης μέσω της πρωτοβουλίας «Όλη η Ελλάδα ένα τραπέζι» πρόσθεσε ο κ. Π.Μυλωνάς, σε μεγάλη εκδήλωση που οργάνωσε η τράπεζα για τους Έλληνες παραγωγούς και την αγροτική επιχειρηματικότητα.

Η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο της στρατηγικής στήριξης του αγροτοδιατροφικού τομέα, προχώρησε σήμερα, στην Αθήνα, σε μια ακόμη εκδήλωση «Όλη η Ελλάδα ένα τραπέζι». Είναι η έκτη εκδήλωση που πραγματοποιείται τους τελευταίους δώδεκα μήνες, από τη μία έως την άλλη άκρη της Ελλάδας. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ανάδειξη και την προώθηση θετικών παραδειγμάτων από το χώρο των επιχειρήσεων της αγροτοδιατροφής και ευρύτερα, της αγρο-επιχειρηματικότητας, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα έναν μόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της χώρας, όπως παραγωγούς, μεταποιητές προϊόντων, συνεταιρισμούς, οργανισμούς πιστοποίησης, ελληνικά και ξένα επιμελητήρια, καθώς και πανεπιστήμια.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και μίλησε στους παραγωγούς και επιχειρηματίες του κλάδου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Η ελληνική ύπαιθρος, σχεδόν στο σύνολό της, είναι ένας τόπος που περιέσωσε σε μια ιδιότυπη σύγχρονη κιβωτό, ακέραιο το φυσικό του περιβάλλον και έχει τη δυνατότητα να παράξει σήμερα, υγιεινά προϊόντα με υψηλή θρεπτική και οικονομική αξία. Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι εν μέσω της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά γενικότερα στην Ευρώπη και στον κόσμο, η αναζήτηση της ποιότητας θα περνούσε σε δεύτερη μοίρα.

Όμως εκείνο που διαπιστώνουμε είναι ότι, παρά τις δυσκολίες, οι καταναλωτές αναζητούν τα ποιοτικά προϊόντα με υψηλή θρεπτική αξία όπως και εναλλακτικές μορφές ψυχαγωγίας και ξεκούρασης. Η ποιότητα έχει ενταχθεί με αποφασιστικό τρόπο στην λειτουργία της οικονομίας, έχει γίνει αξία και αξίωση για το καταναλωτικό κοινό».

«Όλη η Ελλάδα σε ένα τραπέζι»

Στη συνέχεια, στην ομιλία του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς έθεσε την πρωτοβουλία «Όλη η Ελλάδα σε ένα τραπέζι» στο ευρύτερο πλαίσιο της απόφασης της Εθνικής Τράπεζας για τη στρατηγική στήριξη του αγροτοδιατροφικού τομέα. Εκτιμώντας, όπως τόνισε, ότι ο τομέας αυτός έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης κυρίως μέσω της δημιουργίας υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, επικέντρωσε σε τρεις κρίσιμες παραμέτρους: (i) παραγωγή περισσότερων επώνυμων προϊόντων, (ii) ανάπτυξη αποδοτικότερων δικτύων διανομής, και (iii) χρήση νέων τεχνολογιών. Υπό αυτά τα δεδομένα, τόνισε τη σημασία να υιοθετηθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με έμφαση στην καθετοποίηση, στη δημιουργία αλυσίδων αξίας και τη δικτύωση.

Η πρωτοβουλία της Εθνικής, φέρνοντας τους παραγωγούς σε επαφή τόσο μεταξύ τους όσο και με δυνητικούς πελάτες, στοχεύει ακριβώς σε αυτό: να προωθήσει πιο σύνθετες και αλληλο-υποστηρικτικές σχέσεις, είπε ο κ. Μυλωνάς . Σε αυτό το πλαίσιο, οι δυνατότητες χρηματοδότησης έχουν εμπλουτιστεί με νέα προϊόντα, ενώ παράλληλα έχουν ενισχυθεί με συμπληρωματικές δράσεις που παρέχουν ευκαιρίες δικτύωσης και ανοίγουν δρόμους προώθησης των ελληνικών τροφίμων προς τις αγορές εσωτερικού και εξωτερικού.

Η κα Νέλλη Τζάκου – Λαμπροπούλου, γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής, δήλωσε ότι η οικονομική κρίση και η κοινή παραδοχή για ένα νέο πιο υγιές μοντέλο ανάπτυξης της χώρας έχουν δημιουργήσει μια μοναδική ευκαιρία για τον αγροτικό τομέα. Την ευκαιρία:

  • να διαμορφώσουμε Στρατηγική για τον αγροτικό τομέα που θα οδηγήσει σε ένα νέο μοντέλο οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής και της αγροτοδιατροφικής αλυσίδας
  • να αυξήσουμε την αγροτική παραγωγή και τις εξαγωγές ανταγωνιστικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, αυξάνοντας παράλληλα τη συνεισφορά του τομέα στο ΑΕΠ και
  • να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, μειώνοντας το πρόβλημα της ανεργίας.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής ξεκίνησε το ταξίδι «Όλη η Ελλάδα σε ένα τραπέζι» πριν ένα χρόνο με σημερινό σταθμό παραγωγούς και εκπροσώπους επιχειρήσεων από την Περιφέρεια Αττικής, πρόσθεσε η κα. Τζάκου.

Σημειώνεται ότι, η πρώτη εκδήλωση του «Όλη η Ελλάδα σε ένα τραπέζι» πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο 2017 στην Αθήνα με παραγωγούς από τη Στερεά Ελλάδα και ακολούθησαν οι εκδηλώσεις στην Καλαμάτα τον Οκτώβριο 2017, στο Ναύπλιο τον Δεκέμβριο 2017, στη Θεσσαλονίκη τον Μάρτιο 2018 και τέλος στην Λάρισα τον Μάιο 2018.