Χαιρετισμό στις εκδηλώσεις με αφορμή την αποφοίτηση μαθητών του Τμήματος Αθηνών του ΟΚΑΝΑ, του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας και την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, απηύθυνε ο βουλευτής Χαλκιδικής της ΝΔ, Γιώργος Βαγιωνάς.

Στον γραπτό του χαιρετισμό, ο κ. Βαγιωνάς εξήρε την ανάγκη να ενταθεί ο αγώνας κατά των ναρκωτικών. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη σημασία της ενήμερωσης, των δράσεων πρόληψης και του κατάλληλου υποστηρικτικού πλαισίου για τα εξαρτημένα άτομα.

Ειδικότερα, ο χαιρετισμός του κ. Βαγιωνά έχει ως εξής:

Η 26η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών. Οι εκδηλώσεις της ημέρας αυτής είναι η επαναβεβαίωση της δέσμευσης που αναλαμβάνει η κοινωνία απέναντι στα εξαρτημένα μέλη της, για τον ανένδοτο αγώνα απέναντι στη χρήση ναρκωτικών.

Ο αγώνας αυτός ξεκινά από την ενημέρωση, την κατάρριψη των μύθων και τη διάλυση των προκαταλήψεων. Η χρήση ναρκωτικών είναι μείζον πρόβλημα για την κοινωνία, για τη δημόσια υγεία. Κρύβοντας το κάτω από το χαλί, απλώς συντηρούμε μύθους που σπρώχνουν τους νέους ολοένα και πιο κοντά σε αυτά. Η ενημέρωση και οι δράσεις πρόληψης έχουν θέση στα σχολεία. Έτσι θα καταλάβουν τα παιδιά πως τα ναρκωτικά δεν είναι τίποτα πέρα από ένα πολύ επικίνδυνο ψευδοκαταφύγιο.

Στα ήδη εξαρτημένα άτομα, πρέπει ν’ απλώσουμε το χέρι. Μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τη δικαιούνται όλοι, γι’αυτό και είναι απαραίτητες οργανωμένες παρεμβάσεις με σχέδιο και στρατηγική. Ποιοτικές υπηρεσίες και υποστηρικτικό πλαίσιο: Υποδομές, ιατρικό προσωπικό, ψυχολόγοι και τα κατάλληλα φάρμακα είναι το εισιτήριο της επιστροφής των εξαρτημένων ατόμων στη ζωή.

Επόμενος σταθμός είναι η άρση του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων σε βάρος τους. Η τιμωρητική διάθεση απέναντι σε άτομα που πήραν τον λάθος δρόμο δεν ωφελεί ούτε εκείνους, ούτε όμως και το κοινωνικό σύνολο. Απαιτούνται αλλαγές στη νομοθεσία, στο πλαίσιο μιας νέας εθνικής πολιτικής για τα ναρκωτικά. Πρέπει, επιστήμονες και νομοθέτες μαζί, να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για ένα καλύτερο αύριο, απαλλαγμένο από τα ναρκωτικά.