Για δικαίωση των θυσιών του ελληνικού λαού, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο. Όπως δήλωσε, η Ελλάδα μετά την απόφαση του Eurogroup μπορεί πλέον και στέκεται μόνη της στα πόδια της.

«Είναι η πρώτη μας συνεδρίαση μετά την ιστορική απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου που έκλεισε αμετάκλητα τον κύκλο των αξιολογήσεων και των μνημονίων και έδωσε οριστική λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το υπουργικό συμβούλιο.

«Το σύνολο των διεθνών αναλυτών, των οίκων αξιολόγησης που αναβαθμίζουν ξανά την Ελλάδα ο ένας μετά το άλλο, των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και των πολιτικών τους ηγεσιών, αναγνωρίζουν τον ιστορικό χαρακτήρα της απόφασης αυτής» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η απόφαση του Eurogroup ήταν μία απόφαση που η Ελλάδα εδικαιούτο. Μία απόφαση που αποτελεί την ελάχιστη αναγνώριση στις θυσίες του ελληνικού λαού, που δεν ήταν πάντα δίκαιες, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Πόση διαφορά υπάρχει αλήθεια εδώ με τα άδεια ταμεία και τα μηδενικά αποθέματα που άφησε πίσω της η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου; Ποια άβυσσος χωρίζει τη διαχειριστική ανεπάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων με την συνετή και υπεύθυνη διαχείριση του δημόσιου χρέους που επιτυγχάνουμε σήμερα εμείς…» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε: «Και τι δεν έχουμε ακούσει τις τελευταίες μέρες μέσα στην προσπάθεια κάποιων να σχετικοποιήσουν τη διαπραγματευτική επιτυχία… Έχουμε ακούσει για τέταρτο μνημόνιο, για αβάσταχτες δεσμεύσεις, για θηλιές και άλλα τέτοια καταστροφικά. Η αλήθεια είναι όμως εκεί, για όποιον θέλει να τη δει».

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας θα γίνεται στο γνωστό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί για όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης που εξέρχονται από πρόγραμμα. Άφησε, δε, αιχμές για τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αναφέροντας δεσμεύσεις τους.

«Αυτοί που απέτυχαν να βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια, μη ολοκληρώνοντας επιτυχώς ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο πρόγραμμα. Και τώρα για να εξυπηρετήσουν προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες επιθυμούσαν να παραμείνει η χώρα στην ομηρεία της μνημονιακής εποπτείας» είπε και συνέχισε: «Δυστυχώς γι αυτούς, ευτυχώς για τη χώρα, τούς διαψεύσαμε. Έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς πιστωτικές γραμμές, χωρίς νέα προαπαιτούμενα έναντι μέτρων για το χρέος, χωρίς ασφυκτική επιτροπεία έναντι χρηματοδότησης. Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της ξανά. Θα χρηματοδοτεί τις ανάγκες της με τις δικές της δυνάμεις. Και οι κυβερνήσεις που θα εκλέγει ο ελληνικός λαός θα αποφασίζουν την πολιτική με την οποία θα καλύπτουν τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους. Αυτή είναι η αλήθεια, όσο και αν κάποιους ενοχλεί».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στα σχέδια της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα. Όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο παρελθόν αλλά «μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, μια “λελογισμένη” επέκταση στη βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Μια επέκταση με δύο στόχους: Από τη μια, τη στήριξη των πλέον αδύναμων και από την άλλη, την τόνωση της ανάπτυξης».

Περιγράφοντας τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές, ανάφερε:

  • Την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
  • Την αύξηση του κατώτατου μισθού
  • Τις στοχευμένες μόνιμες φοροελαφρύνσεις 700-750 εκατ. ευρώ από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από το 2019 και για πρώτη φορά θα αποτυπωθούν στον επόμενο προϋπολογισμό
  • Την περαιτέρω στήριξη του κοινωνικού κράτους και ειδικά της υγείας αλλά και της πρόνοιας
  • Την επανάληψη και φέτος του μερίσματος κοινωνικής αλληλεγγύης στοχευμένα σε κοινωνικές κατηγορίες που το έχουν ανάγκη
  • Την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα με συγκεκριμένα θεσμικά μέτρα
  • Την προσέλκυση επενδύσεων με τη δημιουργία φιλικού κλίματος για τους επενδυτές
  • Τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά της προσφυγικής κρίσης, με ταυτόχρονη υιοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου για όλα τα νησιά και τον διπλασιασμό των κονδυλίων από ευρωπαϊκούς πόρους για έργα ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου, τα επόμενα χρόνια.