Ο Κλεισθένης το νομοσχέδιο του υπουργείου εσωτερικών που περιλαμβάνει δεκάδες αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση με κυριότερη την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές κατατέθηκε στη Βουλή.
Με βάση το νομοσχέδιο εκτός από την απλή αναλογική καθιερώνεται και η μείωση της θητείας των αιρετών εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης σε τέσσερα από πέντε χρόνια που ίσχυε μέχρι σήμερα. Ακόμη οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποσυνδέονται από τις ευρωεκλογές και καθιερώνεται ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις μικρές κοινότητες έως 500 κατοίκους.
Ακόμα αποσυνδέεται ο χρόνος διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές και, έτσι επανέρχεται το προϊσχύον καθεστώς της τετραετούς θητείας των αυτοδιοικητικών αρχών και της διενέργειας των εκλογών τον Οκτώβριο κάθε έτους
Καθορίζεται ο χρόνος των εκλογών (13 Οκτωβρίου 2019)
Το σύνολο των εδρών του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου κατανέμεται στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στον α’ γύρο. Αν κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει ποσοστό 50% συν 1, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή (β’ γύρος), ανάμεσα μόνο στους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.
Οι δήμοι της χώρας θα διακρίνονται σε α) Δήμους Μητροπολιτικών Κέντρων, β) Μεγάλους Ηπειρωτικούς Δήμους και Πρωτεύουσες Νομών, γ) Μεσαίους Ηπειρωτικούς Δήμους, δ) Μικρούς Ηπειρωτικούς και Μικρούς Ορεινούς Δήμους, ε) Μεγάλους και Μεσαίους Νησιωτικούς Δήμους και στ) Μικρούς Νησιωτικούς Δήμους.
Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και 30%, αντί του 10% που προέβλεπε το αρχικό κείμενο που είχε δοθεί προς διαβούλευση.
Επίσης καθιερώνονται τα τοπικά δημοψηφίσματα, η δυνατότητα ίδρυσης εταιρειών ειδικού σκοπού στον τομέα της κοινής ωφέλειας , η ελάφρυνση των δημοτικών συμβουλίων στο να συζητούν ζητήματα ρουτίνας και η επίλυση τους από αρμόδιες επιτροπές και πολλές άλλες ρυθμίσεις.
Στο Τρίτο Μέρος οι ρυθμίσεις αφορούν την απονομή της ιθαγένειας και την πολιτογράφησης.
Ο Κλεισθένης είναι το τελευταίο μεγάλο νομοσχέδιο που θα συζητήσει και θα ψηφίσει η Βουλή πριν ολοκληρωθούν οι συνεδριάσεις της ολομέλειας και το σώμα μπει στην διαδικασία των θερινών τμημάτων. Με βάση τις δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη στο νομοσχέδιο αυτό θα κατατεθεί και η τροπολογία για το σπάσιμο της δεύτερης περιφέρειας της Αθήνας αλλά και παλαιού υπόλοιπου Αττικής.
Πηγή:iefimerida.gr