Θερμή υποστήριξη στο ρόλο που διαδραματίζει για πλέον των 50 ετών στο νησί η UNFICYP (Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ για την Κύπρο), εκφράζει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην έκθεσή του, στην οποία σημειώνει ότι η Κύπρος παρέμεινε ήρεμη και σταθερή όλα αυτά τα χρόνια σε μεγάλο βαθμό λόγω της αδιάκοπης παρουσίας της UNFICYP και εισηγείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας την ανανέωση της θητείας της για ακόμη έξι μήνες, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ανεπίσημο αντίγραφο της έκθεσης δόθηκε από τη Γραμματεία στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αργά την Παρασκευή.
«Η UNFICYP έχει υπηρετήσει τα συμφέροντα της ειρήνης στην Κύπρο για πάνω από πενήντα χρόνια, αποτρέποντας την επανάληψη των συγκρούσεων, συμβάλλοντας στη διατήρηση του νόμου και της τάξης και στην επιστροφή σε κανονικές συνθήκες. Είμαι πεπεισμένος, αναφέρει στην έκθεσή του ο Αντόνιο Γκουτέρες, ότι η Κύπρος παρέμεινε ήρεμη και σταθερή όλα αυτά τα χρόνια σε μεγάλο βαθμό λόγω της αδιάκοπης παρουσίας της UNFICYP, των προληπτικών και αποτρεπτικών δυνατοτήτων της και του ρόλου της στην εξουδετέρωση των εντάσεων. Κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς περιόδου, η UNFICYP διατήρησε την εμπιστοσύνη των αντιτιθέμενων δυνάμεων, διασφαλίζοντας ότι τα περιστατικά δεν κλιμακώνονται, δεν προκαλούν εντάσεις ή να διακόπτουν τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Από αυτή την άποψη, ενήργησε ως ο μόνος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των αντιτιθέμενων δυνάμεων, αποφεύγοντας παρεξηγήσεις ή κακούς υπολογισμούς και εξασφαλίζοντας ένα συνεχές κλίμα ηρεμίας και ασφάλειας».
Η υιοθέτηση του ψηφίσματος θα γίνει στη διάρκεια ανοιχτής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις 26 Ιουλίου. Θα προηγηθούν, κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 17 Ιουλίου, από την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ για την έκθεση της UNFICYP και αυτή των καλών υπηρεσιών που υποβλήθηκε λίγες μέρες νωρίτερα, καθώς και συνάντηση της κ. Σπέχαρ με τις χώρες που συνεισφέρουν με προσωπικό στην UNFICYP.