Άμεση πρωτοβουλία αναλαμβάνει η Κοινότητα του Ν. Μαρμαρά προκειμένου να απομακρύνει ξαπλώστρες, και άλλα καθίσματα από τις παραλίες, όπου καταλαμβάνουν παράνομα χώρο, πολλές φορές με κλειδαριές και άλλα συστήματα από τους ιδιοκτήτες τους. Το φαινόμενο έχει γενικευτεί τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία οι θερινοί επισκέπτες, και κυρίως ιδιοκτήτες παραθεριστικών ή ενοικιαστές ολόκληρης της σεζόν, κατεβάζουν από την αρχή του καλοκαιριού τον θαλάσσιο εξοπλισμό, επιλέγουν ένα σημείο να τα τοποθετήσουν, και έκτοτε δεν τα απομακρύνουν ποτέ ως το τέλος του καλοκαιριού. Αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να βρουν μια θέση στην παραλία και οι υπόλοιποι λουόμενοι, αφού μεγάλο μέρος του αιγιαλού μισθώνεται σε καταστήματα ψυχαγωγίας και εστίασης για εκμετάλλευση με ξαπλώστρες.
Ήδη στο Ν. Μαρμαρά όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, οι αρχές γίνονται “αποδέκτες παραπόνων και καταγγελιών από πολίτες, ότι σε διάφορες ακτές τοποθετούνται μόνιμα στον αιγιαλό ομπρέλες και σκιάδια διαφόρων μορφών και καθίσματα και ξαπλώστρες, τα οποία κάποιοι τα χρησιμοποιούν ορισμένες ώρες της ημέρας και στη συνέχεια αποχωρούν αφήνοντάς τα εκεί. Μάλιστα συνήθως τα κλειδώνουν με αλυσίδα και λουκέτο για να μην κλαπούν και επανέρχονται για να τα χρησιμοποιήσουν όποτε τους βολεύει. Τα εν λόγω αντικείμενα τοποθετούνται κυρίως από περίοικους και για όλη την περίοδο του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα όποιος άλλος προσέρχεται για να κολυμπήσει στη θάλασσα να μην βρίσκει χώρο να τοποθετήσει τη δική του ομπρέλα, ιδίως στις ακτές που υπάρχουν και νόμιμες παραχωρήσεις τμημάτων του αιγιαλού σε παρακείμενες επιχειρήσεις για απλή χρήση (τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλωστρών). Σύμφωνα με την ΚΥΑ(11-05-2017) που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1636’/Β’/2017 οι Δήμοι νομιμοποιούνται να απομακρύνουν τις ομπρέλες που παραμένουν και τη νύχτα κλειδωμένες ή όχι, χωρίς να χρησιμοποιούνται, θεωρώντας τις εγκαταλειφθέντα αντικείμενα που ρυπαίνουν και αλλοιώνουν την αισθητική του χώρου των ακτών”
Μάλιστα στην ανακοίνωση τονίζεται ότι σε απροειδοποίητη ημέρα και ώρα συνεργείο της Δ.Κ Νέου Μαρμαρά θα προβεί στην απομάκρυνση των παραπάνω αντικειμένων.