Από σήμερα η Τουρκία μετατρέπεται επισήμως σε Προεδρική Δημοκρατία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επανεξελέγη στις 24 Ιουνίου, ορκίστηκε σήμερα, Δευτέρα, εγκαινιάζοντας ένα νέο συνταγματικό σύστημα που του δίνει ευρέως ενισχυμένες εξουσίες.
Περισσότεροι από 3.000 καλεσμένοι, ανάμεσά τους 22 αρχηγοί κρατών, αντιπρόεδροι, πολιτικοί, γραφειοκράτες και υπουργοί από διάφορες χώρες παρέστησαν, στην τελετή που έλαβε χώρα υπό βροχή. Οι επίσημοι που παρεβρέθησαν στην τελετή στο προεδρικό μέγαρο είναι οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της πΓΔΜ, του Μόλδοβα, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, του Κοσόβου, του Πακιστάν, του Κιργιστάν, του Σουδάν, της Γουινέας, της Ζάμπιας, της Γουινέας-Μπισάου, της Ισημερινής Γουινέας, της Σομαλίας, της Μαυριτανίας, της Γκαμπόν, του Τσαντ, του Τζιμπουτί, της Βενεζουέλας, όπως επίσης ο Εμίρης του Κατάρ και ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

Συνολικά 28 ξένοι επίσημοι βρέθηκαν στο προεδρικό μέγαρο. Οι γενικοί γραμματείς του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας 8 Αναπτυσσόμενων Χωρών (D-8) όπως και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ήταν επίσης παρόντες.
Με πομπή και με το αυτοκίνητο στο οποίο βρισκόταν να είναι στολισμένο με λουλούδια, ο Ερντογάν έφτασε στο προεδρικό μέγαρο, συνοδευόμενος από την σύζυγό του, Εμινέ. Kατά την άφιξή του, τον υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα οι βουλευτές της συμμαχίας του όπου επικρατεί το κόμμα του, το AKP. Στον δρόμο για το προεδρικό μέγαρο, κόσμος πετούσε γαρύφαλλα στην πομπή του Ερντογάν.
«Ως πρόεδρος της χώρας, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου, ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας, να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να προστατεύσω και να εξυμνήσω τη δόξα και την τιμή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και να εκπληρώσω τα καθήκοντα που αναλαμβάνω με αμεροληψία» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση στην Άγκυρα, η οποία μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.
Υπό βροχή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε από το προεδρικό μέγαρο και κατευθύνεται προς την προεδρική κατοικία, όπου θα γίνει η τελετή, παρουσία ξένων επισήμων. Για τις 18:00, ήταν προγραμματισμένη η τελετή στο προεδρικό μέγαρο παρουσία ξένων επισήμων που θα σηματοδοτήσει επίσημα τη μετάβαση στο νέο προεδρικό σύστημα, σύμφωνα με τη συνταγματική αναθεώρηση που εγκρίθηκε με δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2017.
Στο νέο αυτό πλαίσιο, καταργείται η θέση του πρωθυπουργού και όλη η εκτελεστική εξουσία επιστρέφει στον πρόεδρο, επιβεβαιώνοντας, κιόλας, ότι παρά την υπερηφάνεια του, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, διορίστηκε πρωθυπουργός, πριν από μερικά χρόνια, απλά και μόνο για να… πάει σπίτι του. Συνεπώς, ο Ερντογάν θα διορίζει τους υπουργούς του και θα ορίζει έναν ή περισσότερους αντιπροέδρους.
από protothema.gr