Με γοργούς ρυθμούς, όπως συνέβη και την Κυριακή, φαίνεται ότι συνεχίζεται και η δεύτερη φάση της επιχείρησης απεγκλωβισμού των εγκλωβισμένων παιδιών από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη.
Οι διασώστες δίνουν μία τιτάνια μάχη για να απεγκλωβίσουν τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί οκτώ παιδιά, ενώ παραμένουν στο σπήλαιο άλλα τέσσερα, καθώς και ο προπονητής τους.
Άνθρωποι που βρίσκονται στο σημείο ανέφεραν ότι το πέμπτο παιδί απεγκλωβίστηκε στις 5 το απόγευμα τοπική ώρα, ενώ λίγα λεπτά αργότερα κατέφθασε το ασθενοφόρο, ακολουθούμενο και από ελικόπτερο. Μία ώρα αργότερα, βγήκε στο φως το έκτο παιδί, το οποίο μεταφέρθηκε σε κοντινό αυτοσχέδιο νοσοκομείο, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση της υγείας του. Με μία ώρα διαφορά απεγκλωβίστηκαν τα άλλα δύο παιδιά.
Στην είσοδο του σπηλαίου έφτασαν δύο ακόμη ασθενοφόρα προκειμένου να μεταφέρουν το έκτο και το έβδομο παιδί στο πλησιέστερο νοσοκομείο για την εκτίμηση της κατάστασής τους.
Τα τέσσερα παιδιά που διασώθηκαν σήμερα φορούσαν καταδυτικές μάσκες στην έξοδό τους από το σπήλαιο προς το αυτοσχέδιο νοσοκομείο που είχε στηθεί κοντά στο σημείο, όπως δήλωσε αυτόπτης, που συμμετέχει στην επιχείρηση και βρίσκεται στην είσοδο του σπηλαίου.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα παιδιά φορούσαν και στολές δύτη, ενώ μεταφέρονταν στα φορεία και ότι οι μάσκες θα αφαιρούνταν από το ιατρικό προσωπικό.

Νωρίτερα από το προγραμματισμένο ξεκίνησε η δεύτερη φάση

Η δεύτερη φάση της επιχείρησης διάσωσης από το Ταμ Λουάνγκ ξεκίνησε στις 11 το πρωί τοπική ώρα. Δύτες δήλωσαν στον βρετανικό Guardian ότι ήταν έτοιμοι να ξαναμπούν στο σπήλαιο, όπου την Κυριακή πέρασαν οκτώ ώρες, διασώζωντας άλλα τέσσερα παιδιά, από τα συνολικά 12 που είχαν εγκλωβιστεί στο εσωτερικό του μαζί με τον προπονητή τους.
Αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι συνθήκες που επηρέαζαν την επιχείρηση της Κυριακής, ήτοι η μείωση της στάθμης του νερού , η ετοιμότητα των διασωστών και η φυσική και ψυχική κατάσταση των αγοριών, ήταν οι ίδιες και τη Δευτέρα και η επιχείρηση ξεκίνησε πέντε ώρες νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του ναυτικού της Ταϊλάνδης που επικαλείται το CNN στην επιχείρηση συμμετέχει η ίδια ομάδα των δυτών – με μικρές προσθαφαιρέσεις – που εκτέλεσε με απόλυτη επιτυχία την πρώτη φάση της διάσωσης. «Όλα τα στοιχεία είναι το ίδιο καλά με την Κυριακή. Το επίπεδο του νερού δεν μας ανησυχεί. Η βροχή που έπεσε χθες δεν επηρέασε τα ύψη νερού μέσα στο σπήλαιο» υποστήριξε ο επικεφαλής του κέντρου επιχειρήσεων Narongsak Osatanakorn.
Όπως ανακοινώθηκε, η δεύτερη φάση της επιχείρηση διάσωσης έχει ολοκληρωθεί για σήμερα.
Το πέμπτο παιδί και το έκτο παιδί μπήκαν διακομίστηκαν με ασθενοφόρα σε σημείο στο οποίο βρίσκονται οι ιατρικές μονάδες για την πρώτη εκτίμηση της κατάστασής τους.
Νωρίτερα, Ταϊλανδός δημοσιογράφος ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter φωτογραφίες του ασθενοφόρου που φέρεται να μετέφερε τον πέμπτο διασωθέντα με δημοσιογράφο του Guardian να μεταδίδει ότι το ελικόπτερο με το παιδί απογειώθηκε πέντε λεπτά μετά την έξοδό του από τη σπηλιά με τους διασώστες να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.
Η δεύτερη φάση της απομάκρυνσης των μικρών αγοριών ξεκίνησε περίπου 17 ώρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης που είχε ως αποτέλεσμα τέσσερα παιδιά να απεγκλωβιστούν με επιτυχία. Ο χρόνος αυτός ήταν μέσα στο περιθώριο που είχαν δώσει οι αρχές καθώς απαιτούνταν αρκετή ώρα για να γεμίσουν οξυγόνο οι μπουκάλες που είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος της διαδρομής της εξόδου των παιδιών από το σπήλαιο.

Δεν έχουν πει στους γονείς ότι τα παιδιά τους διασώθηκαν

Με την αγωνία των παιδιών τους ζουν εδώ και 15 ημέρες οι γονείς των 12 αγοριών που εγκλωβίστηκαν στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης, μαζί με τον προπονητή τους. Η γιγάντια επιχείρηση διάσωσης που έχει στρέψει τα βλέμματα όλου του κόσμου πάνω της έχει ήδη ξεκινήσει από χθες και μέχρι σήμερα έχουν διασωθεί οκτώ παιδιά.
Ωστόσο, όπως δηλώνει στο CNN μέλος της οικογένειας ενός εκ των διασωθέντων παιδιών, ο αρχές δεν έχουν ανακοινώσει στους γονείς ότι τα παιδιά τους βγει ασφαλή στην επιφάνεια.
Τα τέσσερα παιδιά που απεγκλωβίστηκαν χθες από το σπήλαιο της Βόρειας Ταϊλάνδης και νοσηλεύονται σε καραντίνα σε κοντινό νοσοκομείο. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη δεν έχουν συναντηθεί με τους γονείς τους, στους οποίους έχει δοθεί η εντολή να παραμείνουν στο χώρο του σπηλαίου, μέχρι να βγουν και τα τελευταία παιδιά, καθώς και ο προπονητής τους, δήλωσε ένας από τους συγγενείς.
Την περασμένη εβδομάδα και ενόψει της έναρξης της επιχείρησης, το υπουργείο Υγείας της Ταϊλάνδης είχε προειδοποιήσει ότι τα παιδιά θα πρέπει να μπουν σε στενή παρακολούθηση για λίγο χρονικό διάστημα προτού επανενωθούν με τις οικογένειές τους, καθώς λόγο της αδυναμίας τους είναι αρκετά επιρρεπή στη μετάδοση λοιμώξεων. Συνεπώς, δεν επιτρέπεται να τα σφίξουν ούτε στην αγκαλιά τους.
Για το λόγο αυτό, οι γιατροί εξετάζουν το ενδεχόμενο να τοποθετήσουν ακόμα και προστατευτικό γυαλί έτσι ώστε οι γονείς να έχουν τουλάχιστον οπτική επαφή με τα αγόρια.
Οι Αρχές προς το παρόν αρνούνται να επιβεβαιώσουν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης τα ονόματα των παιδιών που έχουν διασωθεί, τονίζοντας ότι γίνεται για λόγους προστασίας από σεβασμό προς τις οικογένειες των παιδιών που είναι ακόμη παγιδευμένα.

Ζήτησαν να φάνε τηγανητό ρύζι με βασιλικό

Τα τέσσερα παιδιά που διασώθηκαν χθες Κυριακή μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο από το δίκτυο σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ στο νοσκομείο Τσιάνγκ Ράι Πρατσανουκρόχ, που βρίσκεται στο κέντρο της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι, περίπου 70 χλμ. μακρύτερα.
«Τα τέσσερα παιδιά είναι καλά. Παραπονέθηκαν πως είναι πεινασμένα και θέλουν τηγανιτό ρύζι με βασιλικό», είπε ο επικεφαλής της ομάδας διάσωσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, αναφερόμενος σ’ ένα δημοφιλές ταϊλανδέζικο φαγητό. Ωστόσο οι γιατροί «τα κρατούν μακριά» από τους γονείς τους, για να αποφύγουν τον κίνδυνο να μολυνθούν, καθώς είναι πολύ εξασθενημένα.
«Οι γιατροί εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στις οικογένειες να τα επισκεφθούν, αλλά πίσω από ένα τζάμι», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ανουπόνγκ Παοτσίντα δήλωσε επίσης πως τα αγόρια είναι καλά στην υγεία τους, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Αξιωματούχοι είχαν δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως θα βγάλουν έξω πρώτα τα πιο δυνατά από τα παιδιά της ομάδας, όμως ο Ναρονγκσάκ είπε αργότερα πως θα βγουν πρώτα έξω όποια από τα παιδιά είναι περισσότερο έτοιμα.
Πηγή στην αποστολή διάσωσης, που είδε δύο από τα τέσσερα αγόρια να βγαίνουν περπατώντας από το σπήλαιο, είπε στο Ρόιτερ πως φαίνονταν κουρασμένα, αλλά υγιή, πρσθέτοντας μάλιστα πως το ένα φαινόταν «ζωηρό και φρέσκο». Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
από protothema.gr