Με 996.000 ευρώ χρηματοδοτείται το έργο Ανάδειξης του Σπηλαίου Πετραλώνων και η Αναβάθμιση των Υποδομών του. Στην παρέμβαση προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας υπέγραψε την ένταξη του σχετικού έργου στο ΕΣΠΑ.
Δικαιούχος της χρηματοδότησης για την εκτέλεση των εργασιών είναι η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας.
Το Κρανίο που είναι το κύριο εύρημα στο Σπήλαιο ανακαλύφθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου, 1960 στο Λόφο Κατσίκα Πετραλώνων, από τον Χρήστο Σαρηγιαννίδη (εφημ. “Μακεδονία” 18-9-1960), μέσα στο ασβεστολιθικό σπήλαιο και κολλημένο σε ένα σταλαγμίτη 23 εκ. πάνω από το έδαφος.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Γιάννη Γιώργο  το Σπήλαιο Πετραλώνων είχε 100.000 επισκέψεις τον χρόνο, πριν περιέλθει στην κακή κατάσταση που βρέθηκε στη συνέχεια. Τα νούμερα έπεσαν στις 50 χιλιάδες επισκέψει, και συγκεκριμένα 56 χιλιάδες το 2016.
«Με τις παρεμβάσεις ευελπιστούμε να πάμε στα ψηλά νούμερα που είχαμε. Σε επισκεψιμότητα ήταν δεύτερο μετά τους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης.
Όπως επεσήμανε άλλωστε ο κ. Γιώργος, η αύξηση της επισκεψιμότητας φέρνει μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στην περιοχή, μεγαλύτερο επιστημονικό ενδιαφέρον για το σπήλαιο και βοηθάει στις μαθητικές εκδρομές.
«Καθίσταται μια τουριστικά χαμηλού «προφίλ» περιοχή σε «προορισμό», έχουμε αναβάθμιση τουριστικών καταλυμάτων στην Ν Καλλικράτεια, θέσεις εργασίας, και μεταξύ άλλων περισσότερες αναφορές σε τουριστικά περιοδικά για τη Χαλκιδικής γενικότερα», σημείωσε ο ίδιος.
«Κύριος γνώμονας των παρεμβάσεων είναι η  ασφάλεια των επισκεπτών και η προστασία του μνημείου, ενώ βασικός στόχος είναι η βέλτιστη αξιοποίηση του σπηλαίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση και ελκυστικότητά του ως εδραιωμένου τουριστικού προορισμού και η ποιοτική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η προστασία, αναβάθμιση και ανάδειξη του σπηλαίου των Πετραλώνων ήταν πάγιο αίτημα της περιοχής, στο οποίο ανταποκρινόμαστε με το συγκεκριμένο πλάνο παρεμβάσεων», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Στο πλαίσιο του έργου, όπως αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση, προβλέπονται εργασίες αντικατάστασης της πεπαλαιωμένης διαδρομής επίσκεψης του σπηλαίου, προμήθεια και τοποθέτηση του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, σύνταξη μελέτης καθαρισμού λιθωματικού διακόσμου και καθαρισμός βάσει της μελέτης της επιλιθικής χλωρίδας σε συνδυασμό με έλεγχο του μικροκλίματος του σπηλαίου καθώς και δημιουργία πληροφοριακού υλικού για το κοινό.