Στην αδυναμία κυβερνησιμότητας σε δήμους και Περιφέρειες θα οδηγήσει ο Κλεισθένης που εισήχθη για συζήτηση στη βουλή, φοβούνται πολλοί δήμαρχοι και περιφερειακοί σύμβουλοι. Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκει αντίθετους τους περισσότερους αιρετούς από τον Α’ και Β’ βαθμό αυτοδιοίκησης. Όπως υποστηρίζει ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Στέλιος Βαλιάνος πρόκειται για ένα θεσμό που αλλάζει εντελώς και προς το χειρότερο το τοπίο στους δήμους και τις περιφέρειες καθώς η απλή αναλογική βάσει της οποίας θα εκλέγονται πλέον οι υποψήφιοι, θα σημάνει και το τέλος της αυτοδιοίκησης.

Ο Κλεισθένης θα μπορεί να διαμορφώνει δημοτικά συμβούλια στα οποία ο εκλεγμένος δήμαρχος ενδέχεται να μην έχει την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, άρα να μην μπορεί να λάβει αποφάσεις σημαντικές για τη διοίκηση του δήμου.
Σύμφωνα με τον κ. Βαλιάνο το μέτρο αφορά άμεσα τον πολίτη, καθώς αν ένας δήμος αδυνατεί να λάβει αποφάσεις, επηρεάζεται ακόμη και η καθημερινότητα του δημότη, σε θέματα π.χ. ηλεκτροφωτισμού, οδοποιίας, ακόμη και διοργάνωσης εκδηλώσεων.
Οι αυτοδιοικητικοί δεν εισακούστηκαν καθόλου στη διαβούλευση για το νομοσχέδιο, όπως καταγγέλλει ο κ. Βαλιάνος. «Όσοι το συνέταξαν δεν γνωρίζουν πως διοικείται ένας  δήμος ή μια Περιφέρεια. Το όλο θέμα έχει να κάνει με το πώς τα κυβερνόντα κόμματα θα προσπαθήσουν να ελέγξουν αυτό το θεσμό. Πώς θα επηρεαστεί ο τομέας της αυτοδιοίκησης όπου σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προσβάσεις», τόνισε ο κ. Βαλιάνος.