Για τις αρχές Αυγούστου μετατίθεται η καταβολή της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ από το τρίτο μνημόνιο προς την Ελλάδα, ενώ επρόκειτο να εγκριθεί αύριο Παρασκευή.
Όπως μεταδόθηκε, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ συνδέεται με την απόφαση της Αθήνας να μην αυξήσει το ΦΠΑ σε πέντε νησιά. Αυτό δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση της έγκρισης της συμφωνίας από το γερμανικό κοινοβούλιο, σημείωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.
Όπως είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, «υπήρχε μια δέσμευση προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η οποία από την πλευρά μου, παραμένει».
Όντως, το γεγονός ότι δεν ολοκληρώθηκε η έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο συνδέεται με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην αυξήσει το ΦΠΑ σε πέντε νησιά.
Αυτό ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα. όλοι ξέρουμε ότι το ποσόν δεν είναι μεγάλο, είναι 28 εκατ. ευρώ και έχουμε τη δέσμευση της Ελλάδας ότι θα είναι για έξι μήνες. Σήμερα, υπήρξε δέσμευση της Ελλάδας ότι θα βρεθούν ισοδύναμα ύψους 28 εκατ. ευρώ από αλλού στον προϋπολογισμό. Αυτό είναι μια σημαντική δέσμευση που θα επιτρέψει και στη γερμανική βουλή να εγκρίνει τη συμφωνία, τόνισε ο επικεφαλής του ESM.
Επί του θέματος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο επικεφαλής του Eurogroup Μαριο Σεντένο τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει τεράστιες προσπάθειες να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα και να δείξουν ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων. «Το τέλος του προγράμματος είναι πολύ κρίσιμο για ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να παραμείνει στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις».

Μοσκοβισί: Αντιλαμβάνομαι τις επιφυλάξεις, σέβομαι το γερμανικό κοινοβούλιο

Από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί επιχείρησε να υποβαθμίσει το γερμανικό «καψόνι» με την δόση αναφερόμενος στην δημοσιονομική απόδοση του ΦΠΑ «Είναι 28 εκατ. ευρώ. Αντιλαμβάνομαι τις επιφυλάξεις, σέβομαι το γερμανικό κοινοβούλιο, αλλά αυτό το ποσόν δεν αναμένεται να θέσει σε κίνδυνο το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. Η Ελλάδα υπεραποδίδει κάθε χρόνο και το νούμερο είναι πολύ μικρό» , δήλωσε χαρακτηριστικά

Με αυτά τα δεδομένα η εκταμίευση δεν θα γίνει εντός του Ιουλίου αλλά τον Αύγουστο.

«Η τελική απόφαση που θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης θα ληφθεί όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια. Περιμένω ότι αυτό θα συμβεί στις αρχές του Αυγούστου», ανέφερε ο κ. Σεντένο.
Τέλος το μέλος του Δ,Σ της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ έκλεισε την… πόρτα για συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης «QE» .Όπως είπε , ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι ήταν ξεκάθαρος λίγες μέρες πριν στην Ευρωβουλή, όταν περιέγραψε ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο. Ειδικότερα , ο κ. Κερέ ανέφερε ότι πρώτον πρέπει να υπάρχει waiver, δεύτερον πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση ότι το χρέος είναι βιώσιμο και τέλος πρέπει να ληφθούν επισήμως οι αποφάσεις.
Κατέληξε λέγοντας πως για να υπάρχει waiver πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα, σημειώνοντας πως η εποπτεία δεν είναι πρόγραμμα.

Στις αμυντικές δαπάνες αναζητούνται τα ισοδύναμα

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι ισοδύναμα θα βρεθούν από περικοπές 28 εκατ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (9 εκατ. ευρώ από την μείωση σε υγειονομικές, φαρμακευτικές και ταξιδιωτικές δαπάνες του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, 5 εκατ. ευρώ από δαπάνες για το ΝΑΤΟ, 4 εκατ. ευρώ για συντήρηση αεροσκαφών και 10 εκατ. από οφειλές στα εξοπλιστικά προγράμματα).