Πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, Ανατολικής Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, ως τελευταίες εστίες αντίστασης και πατριδογνωσίας, την Κυριακή 8 Ιουλίου 2018, κατέθεσαν τη δική τους πρόταση στον αγώνα για την πατρίδα.
Μια εκδήλωση – ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λάκκωμα Χαλκιδικής για την πράξη της παράδοσης του ιερού ονόματος της Μακεδονίας, αναγνώριση ψευδεπίγραφης εθνότητας, γλώσσας και όλα αυτά που υπεγράφησαν στις Πρέσπες.

Πάνω από 20 συλλογικότητες στήριξαν και παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

  1. Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Αντωνίου “Παναγία Σουμελά”
  2. Σύλλογος Ποντίων Νέων Μουδανιών “Αλέξανδρος Υψηλάντης”
  3. Μορφωτικός όμιλος Ποντίων Μεσημερίου “Αργοναύτες”
  4. Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος
  5. Πολιτιστικός Σύλλογος Μονοπήγαδου
  6. Κέντρο Πολιτισμού “Ευμένης” Καρδίας
  7. Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης
  8. Σ.πο.Σ της ΠΟΕ Ν.Θεσ/νίκης
  9. Ηπειρωτική Εστία Θεσ/νίκης
  10. Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Ν.Θεσ/νίκης
  11. Σύλλογος Πολιτισμού Εθελοντισμού Κ.Σχολαρίου
  12. Σύλλογος Ποντίων Κάτω Σχολαρίου “Ανέβζηγος Αροθυμία”
  13. Σύλλογος απανταχού Σχολαριωτών
  14. Α.Π.Σ.”Νίκη” Μεσημερίου
  15. Α.Μ.Ο. “Απόλλων Κάτω Σχολαρίου
  16. Λαογραφικός Σύλλογος Νέου Ρυσίου “Η Αρετσού”
  17. Α.Σ. Διγενής Λακκώματος
  18. Α.Σ.Καράτε Λακκώματος και Καλλικράτειας

Με την ευλογία του π.Πέτρου Σιντορεάκ, εφημερίου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λακκώματος και του π.Αρίσταρχου Μαυροματάκη, εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Γαλαρηνού επί τρείς ώρες το κοινό παρέμεινε καθηλωμένο από την εξαιρετική ομιλία του Θεοφάνη Μαλκίδη, Δρος Κοινωνικών Επιστημών, Μέλους της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών και δεν πτοήθηκε ούτε από τη δυνατή μπόρα.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λακκώματος κι έκλεισε με την ομόφωνη έγκριση ψηφίσματος που θα κατατεθεί σε κάθε αρμόδιο.

Το Ψήφισμα

«Σήμερα, την 8η Ιουλίου 2018, ο Ελληνικός Λαός, ο κατά το Σύνταγμα κυρίαρχος του κράτους και εντολέας της Βουλής και της Κυβέρνησης, στο Λάκκωμα Δήμου Προποντίδας, Ν.Χαλκιδικής , για να αποφασίσει για την εθνική μας θέση στο θέμα της εκχώρησης του ονόματος “Μακεδονία” στη γείτονα χώρα που θέλει να το υφαρπάσει καταπατώντας κάθε ιστορική και λογική τεκμηρίωση της πατρότητας του μεγάλου αυτού εθνικού μας ονόματος,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΝΤΕΛΛΛΕΤΑΙ
προς την, κατά το Σύνταγμα, εντολοδόχο του Βουλή και Κυβέρνηση της Χώρας, να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο αποδοχής της χρήσης τού, από αρχαιοτάτων χρόνων, Ελληνικού ονόματος “Μακεδονία” και των παραγώγων του, που είναι ταυτόσημο με το όνομα “Ελλάς” και αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της εθνικής ταυτότητάς του.
Το όνομα αυτό αποτελεί ταυτόχρονα την ιερά κιβωτό και φορέα εκ των ενδοξότερων σελίδων της παγκόσμιας ιστορίας, που έχει εγγράψει η Αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η σημερινή, ειρηνική συγκέντρωση δηλώνει αποφασισμένη, να το υπερασπισθεί μέχρις εσχάτων, κατά τον Ελληνικό τρόπο, με τον οποίο η Ελλάδα γράφει πάντοτε την ιστορία της.
Η μη συμμόρφωση των εντολοδόχων του Λαού στη γνήσια εντολή αυτή του Λαού, θα αποτελέσει κατάφωρη παραβίαση του αντιπροσωπευτικού συστήματος και αντιστροφή των ρόλων εντολέα και εντολοδόχου που ορίζει & θεμελιώνει η Δημοκρατία με τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές.
Ο Λαός δεν θα μείνει απαθής θεατής. Είναι αποφασισμένος να επιβάλλει την απόφαση του και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της Δημοκρατίας που, με το Σύνταγμα, ορίζει ρητά και ξεκάθαρα, ποιος είναι εντολέας και ποιος εντολοδόχος.
Το ψήφισμα, εγκρίθηκε και ψηφίστηκε ομοφώνως από τους Έλληνες πολίτες στη συγκέντρωση που έγινε στο Λάκκωμα, την 8η Ιουλίου 2018.