Δύο υπέροχες βραδιές χάρισε στο κοινό του το 10ο Φεστιβάλ Πολυγύρου – Καλοκαίρι Τέχνης και Πολιτισμού την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Ιουλίου 2018.
Το προαύλιο του Δημαρχείου και ο πεζόδρομος, στο κέντρο της πόλης, γέμισαν από κόσμο όλων των ηλικιών, μουσική, χορό, άφθονο γέλιο και χειροκρότημα.
Την Παρασκευή 13 Ιουλίου το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής σε συνεργασία με τον Δήμο Πολυγύρου παρουσίασαν Βραδιά Stand Up Comedy με τους: Ήρα Κατσούδα, Ανδρέα Πασπάτη και Θανάση Σαμαρά, μια μοναδική παράσταση ολόφρεσκης κωμωδίας. Οι τρεις κωμικοί δεν άφησαν ασχολίαστο τίποτε από όσα ζούμε καθημερινά χαρίζοντας γέλιο και θετική διάθεση στους θεατές.

Την επόμενη μέρα, το προαύλιο του Δημαρχείου γέμισε ασφυκτικά από το κοινό που συμμετείχε με τρόπο μοναδικό στη συναυλία – αφιέρωμα σε αστικά λαϊκά τραγούδια και συνθέτες της Ελλάδας με τίτλο «Ας μην ξημέρωνε ποτέ», που οργάνωσε στο πλαίσιο της λήξης της μουσικής χρονιάς του Δημοτικού Ωδείου Πολυγύρου το Μορφωτικό – Πολιτιστικό – Αθλητικό και Κοινωνικό Νομικό πρόσωπο του Δήμου «Αριστοτέλης».

Η Μικτή Χορωδία Πολυγύρου και το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «Θαμυριάδες» (χορωδιακά σχήματα του Δημοτικού Ωδείου Πολυγύρου) ερμήνευσαν με τη συνοδεία λαϊκής ορχήστρας τραγούδια των Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Χιώτη, Παπαϊωάννου, Καλδάρα και Χατζηχρήστου και ταξίδεψαν τους θεατές σε άλλες εποχές. Τη βραδιά πλαισίωσε χορευτικά ομάδα του Λαογραφικού Ομίλου Πολυγύρου.
Αυτή την εβδομάδα το 10ο Φεστιβάλ Πολυγύρου φιλοξενεί μια σειρά από επιλεγμένες εκδηλώσεις με επίκεντρο τη μουσική, το θέατρο, την παράδοση, την ιστορία, τον αθλητισμό.
Την Τετάρτη 18 Ιουλίου στις 21:15, στο πάρκο του Γυμνασίου Πολυγύρου το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία με τη Μιχαέλα Κυργιαφίνη. Η Πολυγυρινή τραγουδοποιός – ερμηνεύτρια παρουσιάζει τα νέα της τραγούδια από το τρίτο της άλμπουμ «Ο Τελευταίος Λευκός Ρινόκερος» αλλά και παλαιότερα τραγούδια, δικά της και αγαπημένων άλλων καλλιτεχνών. Είσοδος ελεύθερη.

Μία από τις ευρηματικότερες κωμωδίες του Αριστοφάνη με τον Λάκη Λαζόπουλο, τη Σοφία Φιλιππίδου, τον Δημήτρη Πιατά, τον Αντώνη Καφετζόπουλο και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου σε σκηνοθεσία του Κώστα Φιλίππογλου παρουσιάζει το 10ο Φεστιβάλ Πολυγύρου την Παρασκευή 20 Ιουλίου, στις 21:15, στο Ανοιχτό Θέατρο Πολυγύρου.
Στους «Βατράχους», κωμωδία που διδάχτηκε στα Λήναια το 405 π.Χ., ο Διόνυσος, απογοητευμένος από την πενία των δραμάτων που παρουσιάζονται στην Αθήνα, καθώς οι μεγάλοι τραγικοί έχουν πεθάνει, κατεβαίνει στον Κάτω Κόσμο προκειμένου να φέρει πίσω ένα μεγάλο ποιητή, ικανό να σώσει την Πόλη από την παρακμή. Για τον σκοπό αυτό, διοργανώνει έναν ποιητικό αγώνα ανάμεσα στον Αισχύλο και τον Ευριπίδη, ορίζοντας διαιτητή τον ίδιο τον Πλούτωνα, ώστε ο καλύτερος εκ των δύο να επιστρέψει.

Και καλύτερος για τον Αριστοφάνη, που σατιρίζει ανελέητα τα νεωτερικά ήθη, άρα και τον τότε εκπρόσωπό τους Ευριπίδη αναδεικνύεται ο Αισχύλος. Ο Αισχύλος θα είναι ο νικητής.
Συντελεστές:

  • Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου,
  • Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας,
  • Βοηθός σκηνοθέτης: Γιώτα Σερεμέτη,
  • Σκηνικά – κοστούμια: Τέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου,
  • Κίνηση: Σοφία Πάσχου,
  • Μουσική: Νίκος Γαλενιανός, Σ
  • Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος,
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Σίλια Κόη,
  • Φωτογραφίες: Πάνος Γιαννακόπουλος.
  • Ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Λάκης Λαζόπουλος, Σοφία Φιλιππίδου, Δημήτρης Πιατάς, και ο Αντώνης Καφετζόπουλος.
  • Μαζί τους οι: Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννης Στεφόπουλος, Γιώργος Συμεωνίδης, Εριφύλη Στεφανίδου, Τάσος Δημητρόπουλος, Γιάννης Γιαννούλης, Δημήτρης Δρόσος, Ειρήνη Μπούνταλη, Φοίβος Συμεωνίδης, Χρήστος Κοντογεώργης, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος.
  • Μουσικοί – perfomers: Σταμάτης Πασόπουλος, Christoph Blum.

Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 20 €, Φοιτητικό, ανέργων: 15 €
Προπώληση εισιτηρίων: 15 € στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Πολυγύρου (ισόγειο Δημαρχείου) και στο www.viva.gr . Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ.
Στη Μεταμόρφωση ξεκινά την Παρασκευή 20 Ιουλίου η Έκθεση Φωτογραφίας «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1918, 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου». Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 19 Αυγούστου και πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, στον κεντρικό δρόμο της Μεταμόρφωσης.
Επίσης στην Μεταμόρφωση την Κυριακή 22 Ιουλίου θα γίνει το 7ο Αντάμωμα Χορευτικών Συγκροτημάτων, μια βραδιά παραδοσιακής μουσικής και χορού στην κεντρική πλατεία του χωριού. Οργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος, Τοπικό Συμβούλιο Μεταμόρφωσης.
Τέλος το Σάββατο 21 Ιουλίου στις 17:00 στη Γερακινή, στο Calma Seaside Bar Restaurant, ο Σκακιστικός Όμιλος Πολυγύρου οργανώνει το 5ο Ανοικτό Τουρνουά Rapid Fischer Random.