Διευκρινίσεις σχετικά με το δυσάρεστο γεγονός της απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής στον θαλάσσιο χώρο μπροστά στο δημοτικό κάμπινγκ Ιερισσού το Σάββατο 21 Ιουλίου 2018, δίνει η Αξιοποίηση Τουριστικών Ακινήτων ΑΕ του δήμου Αριστοτέλη, αναφέροντας τα γεγονότα όπως αυτά έχουν γραφεί και στο βιβλίο συμβάντων του Δημοτικού κάμπινγκ. Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
“Περί της 17.30 ηλικιωμένος άνδρας (76 ετών) καθώς κολυμπούσε στην θάλασσα και μάλιστα στα πολύ ρηχά 2-3 (μέτρα από την ακτή), έχασε τις αισθήσεις του. Παρακείμενοι λουόμενοι αντιλαμβανόμενοι το γεγονός τον έβγαλαν άμεσα έξω από την θάλασσα καλώντας ταυτόχρονα και βοήθεια. Άμεσα, διασώστης του ΕΚΑΒ, πελάτης του κάμπινγκ που βρισκόταν στην παραλία και μαζί του είχε πλήρη εξοπλισμό ανάνηψης και δύο νοσηλεύτριες (εργαζόμενες σε κρατικά νοσοκομεία σε τμήματα επειγόντων περιστατικών) που βρισκόταν στο χώρο του κάμπινγκ, ξεκίνησαν την διαδικασία μαλάξεων και τεχνητής αναπνοής (ΚΑΡΠΑ), ενώ σε μικρό χρονικό διάστημα 3-4 λεπτών κατέφτασε και φορητός απινιδωτής και τον οποίον εφάρμοσαν στον παθόντα χωρίς δυστυχώς να επανέλθουν οι αισθήσεις του. Ο γιατρός που κατέφτασε μετά από 10 περίπου λεπτά, απλά επιβεβαίωσε τον θάνατο του συνανθρώπου μας. Να τονιστεί επίσης ότι στον χώρο βρισκόταν ακόμη ένας γιατρός μια νοσηλεύτρια και πιστοποιημένο άτομο για τον απινιδωτή χωρίς να μπορέσουν να κάνουν κάτι παραπάνω. Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ κατέφθασε σε 25 περίπου λεπτά από την κλήση του, και παρέλαβε τον θανόντα για την περαιτέρω διαδικασία της νεκροψίας.
Η έλλειψη ναυαγοσώστη στην παραλία του κάμπινγκ, έδωσε τροφή σε κάποιους συνδημότες μας να σχολιάσουν το γεγονός ότι μπορεί να υπήρχε πιθανότητα ανάνηψης του θύματος αν υπήρχε ναυαγοσώστης. Να σημειώσουμε εδώ ότι η παραλία του δημοτικού κάμπινγκ δεν είναι χαρακτηρισμένη ως “πολυσύχναστη” και δεν υποχρεούται για τον λόγο αυτό να έχει ναυαγοσώστη. Παρ όλα αυτά, για λόγους επιπλέον ασφάλειας τα τελευταία χρόνια, με τις απαραίτητες διαδικασίες πρόσληψης είχαμε ναυαγοσώστη. Φέτος μετά από δύο άγονες προσκλήσεις ενδιαφέροντος, δεν προσήλθε δυστυχώς κανένας για την θέση του ναυαγοσώστη και ως εκ τούτου παραμένει κενή. Να τονίσουμε στο συγκεκριμένο περιστατικό η παρουσία ναυαγοσώστη δεν θα προσέθετε καμία επιπλέον υπηρεσία μιας και η επέμβαση από άτομα ειδικευμένα ήταν άμεση και ο παθών δεν απεβίωσε από πνιγμό, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι είχε βεβαρημένο ιστορικό υγείας.
Με την ευκαιρία θα θέλαμε να εξάρουμε την προσπάθεια του διασώστη και των νοσηλευτριών και να τους ευχαριστήσουμε θερμά, κι ελπίζουμε να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση. Τέλος, να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια προς την οικογένεια του θανόντος”.
Για την ΑΞ.Τ.Α.Δ.Α. ΔΑΕ
Λευτέρης Βαλσαμής