Σε συμφωνία για μηδέν δασμούς και συνεργασία σε όλα τα κρίσιμα επίπεδα του εμπορίου κατέληξαν ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ. Οι δυο τους συναντήθηκαν σήμερα στην Ουάσινγκτον και, παρά την απαισιοδοξία που επικρατούσε, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Τόσο, που έκαναν τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώσει ότι «σήμερα είναι μεγάλη μέρα για το ελεύθερο και το δίκαιο εμπόριο».
«Όταν με προσκάλεσε ο Πρόεδρος Τραμπ στην Αμερική, στόχος μου ήταν να υπάρξει συμφωνία. Και τώρα έχουμε συμφωνία», δήλωσε ο Πρόεδρος Γιούνκερ. «Συμφωνήσαμε σήμερα, πρώτα από όλα, να συνεργαστούμε προς μηδενικούς δασμούς, μηδενικούς μη δασμολογικούς φραγμούς και μηδενικές επιδοτήσεις για μη βιομηχανικά προϊόντα. Θα εργαστούμε επίσης για τη μείωση των φραγμών και την αύξηση του εμπορίου των υπηρεσιών, των χημικών, των φαρμακευτικών προϊόντων, των ιατρικών προϊόντων, καθώς και της σόγιας», σημειώνεται στο κοινό ανακοινωθέν που εκδώθηκε.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης, η συνεργασία ΗΠΑ-ΕΕ θα πραγματοποιηθεί σε πολλά επίπεδα. Καταρχάς στους μηδενικούς δασμούς στα αγαθά –και άρα στη μη εφαρμογή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων που φοβόταν η Ευρώπη, αλλά και κατάργηση των πρόσφατων δασμών από τις ΗΠΑ σε αλουμίνιο και χάλυβα. Κατά δεύτερον, συμφωνησαν σε ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας σε επίπεδο ενέργειας, αφού η ΕΕ θα αγοράσει φυσικό αέριο από την Αμερική.
Οι δύο ήπειροι θα συνεργαστούν και για το εμπόριο προς την Ανατολή, δουλεύοντας από κοινού για μείωση της γραφειοκρατίας. «Συμφωνήσαμε σήμερα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την καλύτερη προστασία των αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών από τις αθέμιτες παγκόσμιες εμπορικές πρακτικές. Συνεπώς, θα συνεργαστούμε στενά με εταίρους για τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ και την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, της αναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας, των βιομηχανικών επιδοτήσεων, των στρεβλώσεων που δημιουργούν κρατικές επιχειρήσεις και της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας», είπε ο Πρόεδρος Τραμπ.
Μια κοινή ομάδα ειδικών επιστημόνων και από τις δύο πλευρές θα μελετήσει το θέμα της ασφάλειας των αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιριών, προκειμένου να προστατευθούν περαιτέρω, αλλά και για να συμβουλεύουν τους δύο ηγέτες για θέματα εμπορίου. Η ομάδα των ειδικών «θα προσδιορίσει βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη διευκόλυνση των εμπορικών ανταλλαγών και την αξιολόγηση των υφιστάμενων δασμολογικών μέτρων. Ενώ εργαζόμαστε σε αυτό, δεν θα εναντιωθούμε στο πνεύμα της συμφωνίας αυτής, εκτός και αν οποιοδήποτε από τα συμβαλλόμενα μέρη τερματίσει τις διαπραγματεύσεις».
Παρά τα αντιφατικά μηνύματα που έστελνε ο Ντόναλντ Τραμπ –κυρίως μέσω τουίτερ- τις τελευταίες εβδομάδες, καλώντας την ΕΕ ως «εχθρό» και υπερασπιζόμενος τους δασμούς ως την καλύτερη λύση, σήμερα το πρωί, ο ίδιος άρχισε να ανασκευάζει. Τελικά, φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε… το θαύμα του και οι δύο πλευρές του Ατλαντικού έγιναν.. σύμμαχοι ξανά.
από news247.gr