Απόπειρα απαγωγής τούρκου πολίτη, φερόμενου γκιουλενιστή, αποτράπηκε στην Μογγολία.
Άγνωστοι δράστες κατόρθωσαν να αιχμαλωτίσουν τον Βεϊσέλ Ακτσάι, διευθυντή του Τουρκο-Μογγολικού Σχολείου στην πρωτεύουσα Ουλάν Μπατόρ, όμως δεν κατάφεραν να διαφύγουν καθότι διαδηλωτές εμπόδισαν την αναχώρηση του αεροσκάφους με το οποίο θα μετέφεραν τον κρατούμενό τους, όμως μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters.
Λόγω των διαδηλωτών οι μογγολικές Αρχές απαγόρευσαν την απογείωση του αεροπλάνου, που ελέγχεται από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία σύμφωνα με τον ιστότοπο flightradar24.com και τελικά ο 50χρονος εκπαιδευτικός αφέθηκε ελεύθερος.
Η κινητοποίηση που απέτρεψε την απαγωγή του κ. Ακτσάι οργανώθηκε από συναδέλφους και φίλους του που ανησύχησαν όταν δεν εμφανίστηκε στο γραφείο του.
Την τελευταία διετία οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν απαγάγει δεκάδες φερόμενους ακόλουθούς του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν από χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Ευρώπης. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον κ. Γκιουλέν ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Η Άγκυρα ωστόσο αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στο περιστατικό.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Μογγολίας ανακοίνωσε πως κάλεσε διπλωμάτη της τουρκικής πρεσβείας για εξηγήσεις κι έλαβε διαβεβαιώσεις πως η Τουρκία σέβεται την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της ασιατικής χώρας.
Το αεροσκάφος τελικά αναχώρησε από το διεθνές αεροδρόμιο «Τζένγκις Χαν» χωρίς τον Ακτσάι, ο οποίος αρχικά ανακρίθηκε από την Αστυνομία και μετέπειτα εστάλη σε νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις.
Πηγή: skai.gr