Αύξηση των μεταναστευτικών ροών και των ανθρώπων που εγκλωβίζονται στις δομές παρατηρείται στη Λέσβο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των εγκλωβισμένων ανήλθε στα 9.645 άτομα στις 26 Ιουλίου. Εξ αυτών, οι 7.469 μένουν στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας και οι υπόλοιποι 2.146 σε άλλες δομές με κυρίαρχη αυτήν του Καρά Τεπέ που διαχειρίζεται ο Δήμος Λέσβου με 1.211 διαμένοντες.
Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας έχει δεσμευτεί ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο στη Μόρια θα έχουν μείνει 3.500 άτομα.
Αυξημένες οι ροές από τα τουρκικά παράλια
Από την άλλη πλευρά, ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση των αφίξεων από τα τουρκικά παράλια έναντι της περασμένης χρονιάς.
Καθημερινά στις ακτές της Λέσβου φτάνουν 50 έως και 150 άτομα, ενώ ο αριθμός όσων αναχωρούν με προορισμό δομές στο εσωτερικό της Ελλάδας είναι μικρότερος.
Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στη Μόρια, όπου με βάση τα στοιχεία της 5ης Ιουλίου, διέμεναν 7.369 άτομα. Εξ αυτών, οι 3.589 είναι άνδρες, οι 1.612 γυναίκες και τα 2.168 παιδιά.
Λόγω του υπερπληθυσμού, το 47% διέμεναν σε σκηνές μέσα και έξω από τον καταυλισμό.
Με βάση τα στοιχεία, το 30% των εγκλωβισμένων είναι Σύροι, 22% Αφγανοί και 15% Ιρακινοί, ενώ οι υπόλοιποι ανήκουν σε συνολικά 58 εθνικότητες από όλο τον κόσμο με κυρίαρχες αυτές από τη βόρειο και την υποσαχάρια Αφρική.