Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις ενάντια στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Τουρκίας, αναφορικά με την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.
Τα τιμωρητικά μέτρα της Ουάσινγκτον στρέφονται σε βάρος του Αμντουλχαμίντ Γκιουλ και του Σουλεϊμάν Σοϊλού , με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, να τονίζει ότι οι δύο υπουργοί της Τουρκίας διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικούς ρόλους στη σύλληψη του Άντριου Μπράνσον το 2016 και στην κράτησή του έπειτα.
“Η άδικη κράτηση του πάστορα Μπράνσον και η συνεχιζόμενη δίωξή του από τους Τούρκους αξιωματούχους είναι απλά απαράδεκτη”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνιούτσιν, σε μια συνακόλουθη ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονταν οι οικονομικοί περιορισμοί.

Ουάσιγκτον: “Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένει από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωση του πάστορα”

Η υπόθεση του Αμερικανού πάστορα, που παρέμεινε φυλακισμένος για 21 μήνες στις τουρκικές φυλακές προτού τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό την περασμένη εβδομάδα, έχει πυροδοτήσει κρίση στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.
Ο Μπράνσον, που ζει στην Τουρκία για περισσότερα από 20 χρόνια, κατηγορείται ότι παρείχε βοήθεια σε υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα τον οποίο οι τουρκικές αρχές θεωρούν “ενορχηστρωτή” της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016. Κατηγορείται επίσης ότι παρείχε στήριξη στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) αλλά και για κατασκοπεία.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πομπέο – Τσαβούσογλου

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, συνομίλησε σήμερα στο τηλέφωνο με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον οποίο θα συναντηθούν αυτήν την εβδομάδα στη Σιγκαπούρη, προκειμένου να του ζητήσει την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα, όπως έγινε γνωστό από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Άντριου Μπράνσον, που δικάζεται για «τρομοκρατία» και «κατασκοπεία» στην Τουρκία, «πρέπει να αφεθεί ελεύθερος από τον κατ΄οίκον περιορισμό και να επιστρέψει στο σπίτι του» επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής διπλωματίας, Χέδερ Νάουερτ.

Με απειλές «απαντά» η Άγκυρα

Η Άγκυρα θα προβεί σε αντίποινα ενάντια στην αμερικανική απόφαση για επιβολή κυρώσεων σε βάρος των Τούρκων υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, Αμντουλχαμίντ Γκιουλ και Σουλεϊμάν Σοϊλού, για την υπόθεση κράτησης από τις τουρκικές αρχές του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Καλούμε την αμερικανική κυβέρνηση να επιστρέψει από αυτή την λανθασμένη απόφαση», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας «εχθρική στάση» την ενέργεια της Ουάσινγκτον.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με ανάρτηση στο twitter διαμήνυσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις δεν θα μείνουν χωρίς αντίποινα.
από newsit.gr